Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Veste extraordinară înainte de Paște. Prețurile vor crește mai puțin decât s-a prognozat

© Sputnik / Miroslav Rotariбанкноты номиналом 200 лей
банкноты номиналом 200 лей - Sputnik Moldova
Abonare
Biroul Naţional de Statistică și Banca Națională a Moldovei și-au modificat calculele cu privire la rata inflației.

CHIȘINĂU, 6 apr – Sputnik. Biroul Naţional de Statistică a recalculat Indicele Prețurilor de Consum (IPC) pentru lunile ianuarie şi februarie. Schimbarea intervine după ce Consiliul de Administrare al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Enrgetică (ANRE) a diminuat, de la 1 ianuarie 2018, tarifele şi preţurile reglementate la gazele naturale furnizate prin reţea pentru consumatorii casnici în medie cu 20,2 la sută.

bani - Sputnik Moldova
Cât de mult au crescut prețurile la mâncare, căldură și transport anul trecut

Având în vedere faptul că ponderea gazului din rețea în cadrul structurii IPC constituie 2,1 la sută, modificarea a generat un impact de aproape 0,4 puncte procentuale asupra inflației de consum în anul 2018.

Astfel, BNS a recalculat indicii inflației pentru lunile ianuarie și februarie publicați anterior hotărârii ANRE, în conformitate cu calendarul de diseminare electronică a informațiilor statistice pentru anul curent.

Rata anuală a inflației în lunile ianuarie și februarie a fost revizuită în direcția diminuării până la valorile de 6 procente și, respectiv, 5 la sută de la valorile de 6.5 procente și, respectiv, 5.4 la sută publicate anterior.

Ca urmare, Banca Națională a Moldovei a modificat traiectoria ratei anuale a inflației, care a fost planificată anterior.

Fluxul de știri
0