Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cât de mult au crescut prețurile la mâncare, căldură și transport anul trecut

© Sputnik / Rodion Procabani
bani - Sputnik Moldova
Abonare
Banca Națională a Moldovei a publicat statistica evoluției prețurilor în ultimul trimestru al anului trecut

CHIȘINĂU, 15 ian – Sputnik. În luna decembrie 2017, rata anuală a inflației a constituit 7,3 procente, fiind similară celei din luna precedentă. Potrivit Băncii Naționale a Moldovei, această dinamică a fost determinată de factori de natura ofertei, de efectul unei perioade de bază scăzute din anul 2016 și de ajustarea unor tarife la serviciile comunale.

Cea mai mare contribuție la rata anuală a inflației, 3,8 la sută, au avut-o prețurile la produsele alimentare. Impactul prețurilor la combustibili a fost cu 0,2 puncte procentuale sub nivelul lunii precedente și a constituit 0,3 puncte procentuale, iar la serviciile reglementate a rămas la nivelul lunii precedente: 1,4 puncte procentuale.

lei, леи - Sputnik Moldova
Cu cât au sărăcit moldovenii anul trecut

Cele mai importante majorări de prețuri s-au înregistrat, în luna decembrie, la subcomponentele: „țigări”, „întreținerea zilnică a gospodăriilor”, „educație și învățământ”, „mobilă” și „îmbrăcăminte”.

În luna decembrie 2017, prețurile la combustibili s-au majorat cu 0,3 la sută față de nivelul lunii precedente. Această evoluție a fost influențată preponderent de creșterea prețurilor la „carburanți” cu 0,7 la sută. Dinamica acestora a fost rezultatul majorării de prețuri la benzină și motorină în concordanță cu tendința prețurilor la petrol pe piața internațională. Prețurile la „gazul din butelii” au înregistrat o diminuare de un procent. În același timp, prețurile la „lemnele pentru foc”, „cărbune de pământ” și „combustibil lichid” au rămas la nivelul lunii noiembrie 2017.

În decembrie, prețurile la serviciile și produsele reglementate au consemnat o diminuare minoră (-0,05%), fiind determinate de micșorarea cu 0,2 la sută a prețurilor la medicamente și cu 0,1 la sută la transportul aerian. Tarifele la serviciile transportului feroviar internațional au crescut cu 0,6 la sută.

Banca Națională anticipează o decelerare a nivelului inflației pe tot parcursul anului 2018.

Fluxul de știri
0