Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Protejarea datelor cu caracter personal, o problemă pentru țara noastră

© Sputnik / Miroslav RotariPașaport
Pașaport - Sputnik Moldova
Abonare
Numărul cazurilor în care moldovenilor le-a fost încălcat dreptul la protecţia datelor personale este în creștere

CHIȘINĂU, 5 apr — Sputnik. Tot mai mulţi moldoveni se plâng că le este încălcat dreptul la protecţia datelor personale. Numărul petițiilor creşte de la an la an, potrivit Centrului Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal (CNPDCP). Pe parcursul anului 2017, cifra plângerilor a crescut cu 35 la sută față de anul precedent.

Datele se regăsesc în raportul de activitate al Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal pentru anul trecut. Potrivit directorului CNPDCP, Eduard Răducan, în 2017 au fost înregistrate 554 de plângeri, cu 144 mai multe decât în 2016.

Vitalie Ciolac - Sputnik Moldova
Proceduri simplificate la perfectarea actelor de identitate. Anunțul făcut de autorități

Prelucrarea neconformă a datelor cu caracter personal au fost din domeniile financiar-bancar, medical, al furnizării serviciilor publice, al monitorizării şi securităţii spaţiilor publice sau private prin mijloace de supraveghere video, precum şi cele ce vizează dezvăluirea datelor şi nerespectarea măsurilor de securitate şi confidenţialitate.

Eduard Răducan a mai menționat că anul trecut au crescut cu 48 la sută controalele ce se referă la legalitatea prelucrării datelor cu caracter personal, comparativ cu 2016.

În 2017 au fost efectuate 367 de controale, iar în 84 de cazuri au fost constatate fapte contravenționale și întocmite 52 de procese verbale.

Directorului Centrului Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal a mai menționat că din totalul celor 52 de cauze contravenționale expediate spre examinare, în 37 de proceduri instanța de judecată a recunoscut vinovăția persoanelor în privința cărora au fost întocmite procesele-verbale cu privire la contravenție.

Fluxul de știri
0