Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ce vrea să discute Dodon cu Putin la viitoarea întâlnire

© Sputnik / Михаил Климентьев / Accesați arhiva multimediaПрезидент РФ В. Путин встретился с президентом Молдовы И. Додоном
Президент РФ В. Путин встретился с президентом Молдовы И. Додоном - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, speră să aibă o întâlnire cu liderul rus, Vladimir Putin: șeful statului a declarat că s-au adunat foarte multe probleme, având în vedere, mai ales, evenimentele care au loc în lume și în regiune.

CHIȘINĂU, 5 apr — Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a vorbit despre subiectele-cheie pe care intenționează să le discute cu liderul Federației Ruse, Vladimir Putin, în cadrul unei apropiate întrevederi, a cărei dată deocamdată nu a fost stabilită.

„Încă nu am convenit asupra datei. Pe 7 mai va avea loc învestirea președintelui Federației Ruse. Întâlnirea noastră de lucru va avea loc înainte sau după această dată, acum discutăm ordinea de zi. Vom decide", a spus Dodon miercuri într-un interviu acordat unui post de televiziune local.

Totodată, acesta a menționat că planifică să întreprindă o vizită în Federația Rusă la sfârșitul lunii aprilie. Președintele moldovean a spus că intenționează să se întâlnească în cadrul acestei vizite în special cu diaspora moldovenească pentru a stabili direcțiile privind activitatea viitoare. Dodon a atras încă o dată atenția asupra faptului că în Rusia muncesc peste 600 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova.

„Avem ce discuta cu Vladimir Vladimirovici, pornind de la situația bilaterală actuală”, a menționat Dodon.

Președintele Igor Dodon și  Farit Muhametșin ambasador al FR în RM - Sputnik Moldova
Politică
Președintele Dodon va pleca la Moscova - detalii

Acesta a explicat că este vorba de chestiuni de securitate și riscurile pentru întreaga regiune, precum și de problema reglementării diferendului transnistrean.

„Subiecte sunt foarte multe, mai cu seamă ținând cont de ultimele acțiuni întreprinse de Guvernul Moldovei și de tot ce se întâmplă în lume și în regiune", a adăugat șeful statului.

O agendă încărcată

Liderul moldovean a mai spus că primăvara aceasta la Chișinău se va desfășura un forum de afaceri, iar ulterior este prevăzută vizita în Moldova a unui grup de reprezentanți ai regiunilor Federației Ruse.

Potrivit lui Dodon, la începutul lunii iunie, la Chișinău, este preconizată o întâlnire de lucru a grupului de prietenie interparlamentară (o astfel de ședință a avut loc în octombrie 2017 la Moscova).

În ceea ce privește vizita altor șefi de stat, Dodon a menționat că pe 18 — 19 aprilie se va afla la Chișinău președintele belarus Aleksandr Lukașenko.

„Avem prevăzute câteva acțiuni bilaterale importante", a specificat Dodon.

La invitația acestuia, în luna mai sau în luna august urmează să vină la Chișinău președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. Ankara a acceptat să acorde ajutor la repararea clădirii Președinției, devastată în aprilie 2009. Pentru mijlocul lunii iulie este preconizată vizita președintelui Macedoniei, Gjorge Ivanov.

Dodon a menționat că în perioada 1 — 9 iulie intenționează să întreprindă o vizită în SUA.

Fluxul de știri
0