Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Pedagogii avertizează: Copiii dependenți de gadgeturi riscă să dezvolte autism

© Sputnik / Miroslav RotariVictoria Garștea și Ana Sănduță
Victoria Garștea și Ana Sănduță - Sputnik Moldova
Abonare
Orice cuplu sănătos riscă să aducă pe lume un copil bolnav de autism
Pedagogii avertizează. Copiii dependenți de gadgeturi riscă să dezvolte autism

Un copil sănătos poate dezvolta autism în decursul copilăriei. La aceasta duce dependența de telefoanele mobile, tablete, televizoare și lipsa de comunicare cu părinții. Sunt constatările specialiștilor care acordă asistență autiștilor. Problema a fost abordată de jurnaliștii Maria Dimineț și Dumitru Chitoroagă în cadrul unui interviu realizat cu pedagogul Victoria Garștea și kinetoterapeutul Ana Sănduță.

"Gadgeturile pot dezvolta autismul. Copiii dependenți de telefoane și televizoare nu observă ce se întâmplă în jur. Copiii nu se joacă și nu socializează ca pe timpuri. Pe vremuri, într-o curte alergau și se jucau câte 20 de copii. În prezent, copiii nu se mai joacă împreună. Fiecare stă cu telefonul său și nu observă ce se petrece în jur. Este vina părinților, care în goana după o viață mai bună nu le pot oferi copiilor timp și atenție", a explicat Ana Sănduță.

Petru Erhan - Sputnik Moldova
Cât de bolnave sunt gravidele din Moldova

Riscul dezvoltării autismului din cauza dependenței de gadgeturi nu a fost, deocamdată, demonstrat. În prezent, savanții sunt preocupați de factorii care declanșează dezvoltarea autismului la făt în perioada intrauterină. Cercetările arată că patologia apare ca urmare a anomaliilor genetice sau cromozomiale, administrarea tratamentelor medicamentoase în primele trei luni de sarcină, insuficiența de acid folic și infecțiile în timpul sarcinii sau expunerea gravidelor la poluanţi chimici. Semnele autismului apar în primii doi ani de viață.

"Părinții trebuie să se adreseze imediat medicului de familie. Dacă va fi suspectată o tulburare, copilul va fi direcționat către alți specialiști. Părinții  pot face testul online autismmap.md. Testul conține un șir de întrebări, care permit evaluarea stării copilului. Este important ca părinții să se informeze despre această patologie, să se adreseze specialiștilor la timp și să înțeleagă necesitățile acestor copii", a menționat Victoria Garștea.

Un copil cu autism are tulburări intelectuale și de vorbire. Iar pentru depășirea acestor deficiențe trebuie să facă logopedie, kinetoterapie, terapie ocupațională. În mai multe cazuri, părinții sunt nevoiți să achite pentru reabilitare.

"Un copil trebuie să facă minimum 10  ore de terapie, săptămânal, deși sunt recomandate 40 de ore. O oră costă 120 de lei. În plus, un copil cu autism are nevoie mereu de însoțitor. Astfel,  cheltuielile de reabilitare ajung până la 8000 de lei, lunar", a precizat Victoria Garștea.

Copiii cu autism au nevoie de multă afecțiune. Din păcate, societatea îi tratează cu reticență.

"Părinții trebuie să le explice copiilor că autismul nu este periculos, că autiștii trebuie tratați cu afecțiune și înțelegere. Sunt oameni care ignoră acești copii. Îi consideră alintați și needucați. Nu este corect, ei doar se comportă puțin mai diferit. Majoritatea copiilor cu autism fac parte din familii normale, care duc un mod de viață sănătos. Nașterea unui copil cu autism nu poate fi prevenită. Un cuplu sănătos poate aduce pe lume un asemenea copil. De aceea, trebuie să fim înțelegători și toleranți", a recomandat Ana Sănduță.

Mai multe detalii despre semnele autismului, educarea și reabilitarea copiilor cu autism aflați din interviul audio atașat.

Autor: Maria Dimineț

Fluxul de știri
0