Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cât de bolnave sunt gravidele din Moldova

© Sputnik / Miroslav RotariPetru Erhan
Petru Erhan - Sputnik Moldova
Abonare
Multe gravide își pun în pericol viața din cauza bolilor netratate. În același timp, patologiile sarcinii afectează fătul. Copilul riscă să se nască bolnavi sau să decedeze
Cât de bolnave sunt gravidele din Moldova

Înainte de conceperea unui copil, orice femeie trebuie să se asigure că este sănătoasă. Infecțiile sau maladiile cronice netratate, afectează grav sănătatea gravidei sau fătului. Unele femei chiar decedează ca urmare a complicațiilor provocate de bolile din perioada sarcinii. Opinia a fost exprimată de șeful secției Lăuzie a Institutului Mamei și Copilului, Petru Erhan, într-un interviu realizat de jurnalista Maria Dimineț.

"Aproximativ 70 la sută dintre gravide au patologii extragenitale. De asemenea, sunt multe gravide hipertensive. Sunt gravide care au hemoragii înainte de sarcină. Sunt patologii grave, care pun în pericol viața femeilor. De aceea, ele trebuie să nască la maternitatea de nivelul trei. Aici există echipă calificată de medici și condiții adecvate pentru acordarea asistenței medicale necesare gravidelor bolnave".

La 100 de mii de nașteri, 18 femei au decedat în 2016, în Republica Moldova. Cel mai frecvent, gravidele suferă de afecțiuni cardiovasculare, digestive, hepatice și pulmonare.

Autor: Maria Dimineț

Fluxul de știri
0