Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Putin și Erdogan au dat startul construcției centralei nucleare Akkuyu în Turcia

© Sputnik / Сергей Гунеев / Accesați arhiva multimediaВизит президента РФ В. Путина в Турцию
Визит президента РФ В. Путина в Турцию - Sputnik Moldova
Abonare
Cei doi șefi de stat au participat la ceremonia de lansare a lucrărilor de construcție a centralei nucleare „Akkuyu” în Turcia.

CHIȘINĂU, 3 apr — Sputnik. Președinții Rusiei și Turciei, Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan, au participat prin intermediul unei conferințe video la ceremonia de lansare a lucrărilor de construcție a centralei nucleare "Akkuyu" în Turcia.

Moscow City - Sputnik Moldova
Rusia
Victoria lui Putin atrage 30 de miliarde de dolari în economia Rusiei

"Am parcurs o cale lungă. Astăzi, centrala Akkuyu a devenit un simbol al cooperării noastre și un indicator al nivelului înalt al acesteia", a spus Erdogan într-un discurs rostit în cadrul ceremoniei.

Erdogan și-a exprimat speranța că Vladimir Putin va participa la ceremonia de lansare a centralei în anul 2023, iar liderul rus a promis că va face tot ce îi stă în putere pentru a fi prezent la acest eveniment.

Printre alte proiecte ruso-turce, Erdogan a amintit gazoductul "Turkish Stream" și achiziționarea de către Turcia a sistemelor de rachetă S-400, menționând nivelul înalt al cooperării și relațiile strânse cu conducerea Federației Ruse.

"Acest proiect va contribui la îmbunătățirea nivelului de instruire a cetățenilor noștri. Pentru noi este foarte important faptul că sute dintre tinerii noștri își fac studii în Rusia, obținând cunoștințe pe care le vor putea aplica la ei în țară", a adăugat liderul turc.

Centrala nucleară "Akkuyu" este primul proiect din lume de stație atomoelectrică realizat conform modelului BOO („build-own-operate", "construiește-deține-operează"). Rusia va construi această centrală, o va deține în proprietate și o vor exploata.

Potrivit unui acord interguvernamental, 51 la sută din acțiuni vor aparține companiilor ruse, în timp ce 49 la sută din acțiuni vor fi deținute de investitori străini.

Proiectul centralei "Akkuyu" prevede patru blocuri energetice dotate cu reactor energetic rusesc WWER — 1200, generația 3+, care corespunde celor mai înalte standarde de Securitate "post-Fukushima". Capacitatea fiecărei unități este de 1200 MW. Costul proiectului se ridică la 20 miliarde dolari.

Fluxul de știri
0