Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Partidul lui Merkel a cumpărat date personale pentru a influența votul alegătorilor

© AFP 2024 / John MACDOUGALLAlegerile parlamentare din Germania 2017
Alegerile parlamentare din Germania 2017 - Sputnik Moldova
Abonare
Două forțe politice din Germania au ajuns în centrul unui scandal după ce presa germană a scris despre modul în care aceste formațiuni au cumpărat de la o companie poștală informațiile despre alegători, date pe care le-au utilizat în campania electorală.

CHIȘINĂU, 2 apr — Sputnik, Octavian Racu. Două partide importante din Germania, CDU și FDP, au cumpărat de la Deutsche Post, o companie poștală gigant, datele personale ale alegătorilor pe care le-a folosit pentru direcționarea publicității spre un public specific, potrivit unui document publicat de Bild am Sonntag, citat de politico.eu.

Berlin Bundestag - Sputnik Moldova
Moldovenii cu cetățenie română din Germania: Drepturile muncitorilor în această ţară

Atât Uniunea Creștin-Democrată (CDU), condusă de Angela Merkel, cât și Democrații Liberi (FDP) au început să obțină din anul 2005 informații de la o filială a  Deutsche Post, cheltuind înaintea alegerilor de anul trecut zeci de mii de euro în baza acestor informații, afirmă publicația germană.

Deși nu au oferit date despre alegători specifici, informația furnizată de Deutsche Post include peste 100 de caracteristici, inclusiv sexul și nivelul educației a fiecărei gospodării, obiceiurile de consum și alte date socio-demografice specifice care au permis celor două partide germane să-și identifice potențialii alegători pentru alegerile parlamentare.

De asemenea, Deutsche Post ar fi obținut date de la o terță parte, cum ar fi autoritatea de transport din țară, potrivit site-ului companiei.

CDU și FDP au recunoscut că au utilizat informațiile legate de alegători, însă afirmă că au făcut-o în conformitate cu legislația Germaniei cu privire la protecția datelor personale. De asemenea, Deutsche Post a declarat că nu a încălcat nicio lege cu privire la protecția datelor personale, iar adresele alegătorilor nu au fost oferite partidelor politice.

Таможенники - Sputnik Moldova
Societate
(FOTO) O femeie care venea din Germania i-a lăsat pe vameși fără cuvinte

Scandalul vine în contextul în care oamenii din Europa și SUA sunt tot mai nemulțumiți de modul în care sunt utilizate datele personale pentru promovarea unor campanii, cum ar fi în cazul companiei Cambridge Analytica, care a colectat datele personale a peste 50 milioane de utilizatori Facebook, care au fost utilizate în campania pentru alegerile prezidențiale din SUA în anul 2016.

Cancelarul German: UE nu trebuie să ajungă la un război comercial cu SUA>>>

Facebook nu recunoaște că ar fi încălcat legislația, însă tactica partidelor politice de utilizare a informațiilor colectate din rețele de socializare pentru a atrage potențiali alegători a ajuns un subiect tot mai disputat în spațiul public.

Fluxul de știri
0