Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Sputnik Moldova i-a premiat pe câștigătorii concursului organizat sub egida FIFA

© Sputnik / Miroslav RotariОни вместе со своими сверстниками из 200 стран и регионов мира будут учавствовать в поединках лучших юниорских команд.
Они вместе со своими сверстниками из 200 стран и регионов мира будут учавствовать в поединках лучших юниорских команд. - Sputnik Moldova
Abonare
Finaliștii vor reprezenta țara la grandiosul eveniment sportiv al anului pentru tineret – turneul de fotbal pentru juniori, care va avea loc la Moscova în ajunul Campionatului Mondial de Fotbal-2018.

CHIȘINĂU, 31 mart — Sputnik. Agenția Internațională de Presă și Radio Sputnik Moldova, împreună cu Federația Moldovenească de Fotbal (FMF), au înmânat diplome speciale și cadouri tinerilor câștigători ai turneului proiectului social „Fotbal pentru Prietenie" (F4F), realizat de Compania "Gazprom" — partenerul oficial al FIFA și al Campionatului Mondial de Fotbal-2018. Finaliștii vor reprezenta țara la grandiosul eveniment sportiv al anului în rândurile tineretului — turneul de fotbal pentru juniori, care va avea loc la Moscova în ajunul Campionatului Mondial de Fotbal 2018.

Вот они юные победители проекта в Молдове Николае Сулэ и Валентин Карп. - Sputnik Moldova
Fotbal pentru Prietenie

Sputnik Moldova, împreună cu Federația Moldovenească de Fotbal (FMF), sub egida FIFA și împreună cu partenerul general al Campionatului — Compania "Gazprom", a selectat doi adolescenți care vor reprezenta Republica Moldova la cel mai grandios eveniment al anului pentru tineri. Este vorba de proiectul „Fotbal pentru Prietenie" (F4F) care se va desfășura la Moscova înainte de începutul Campionatului Mondial 2018.

Selecția a avut loc duminică, 25 martie, la Clubul Sportiv Buiucani din Chișinău, la care au participat circa 50 de tineri fotbaliști, printre care și o echipă de fete, dar și 5 tineri jurnaliști.

Câștigătorii concursului sunt Nicolae Sulă, la categoria „tânărul fotbalist", și Valentin Carp, la proba „tânărul jurnalist". Cei doi copii au demonstrat calități de comunicare în limba engleză, capacități fizice excelente, dar și abilitatea de comunicare în fața camerelor de luat vederi.

La ceremonia de înmânare a premiilor, directorul reprezentanței din Republica Moldova a Agenției Internaționale de Presă și Radio Sputnik, Vladimir Novosadiuc, a accentuat că astfel de acțiuni au un mare rol pentru copii, deoarece aceștia vor avea ocazia să comunice cu semenii lor din peste 200 de țări și regiuni ale lumii.

„Îi invidiez în sensul bun al cuvântului pe acești copii care vor merge la Moscova și vor fi parte a unui proiect de o asemenea anvergură. Pentru câteva zile ei vor deveni mai apropiați, indiferent de cultură sau religie, promovându-și țara și asemenea de valori precum demnitatea, corectitudinea, egalitatea și prietenia. Mă bucur sincer că Sputnik Moldova i-a ajutat în acest sens", a spus Vladimir Novosadiuc.

La rândul său, reprezentantul FMF Valentin Chicu a menționat nivelul înalt al organizării concursului și a subliniat că astfel de acțiuni influențează considerabil dorința copiilor de a practica fotbalul.

Футбол - Sputnik Moldova
Sport
Proiectul "Fotbal Pentru Prietenie", o premieră pentru Republica Moldova

Câștigătorii selecției naționale vor pleca în luna iunie în capitala Rusiei unde, în ajunul Campionatului Mondial, vor participa la meciurile demonstrative. Cele 32 de echipe formate din copii cu vârstele de 11 — 12 ani își vor disputa meciurile de la 8 până pe 15 iunie. În total, la eveniment vor participa delegați din 211 țări și regiuni. Participanții la programul „Fotbal pentru Prietenie" vor fi prezenți de asemenea la meciul de deschidere a Campionatului Mondial de Fotbal-2018 de pe data de 14 iunie disputat între echipele Rusiei și Arabiei Saudite. Toate cheltuielile legate de participarea tinerilor amatori ai sportului vor fi suportate de către organizatorii proiectului.

Programul social anual internațional pentru copii „Fotbal pentru Prietenie" (în engleză: Football for Friendship) este realizat începând cu anul 2013 de către compania „Gazprom" în colaborare cu organizațiile internaționale neguvernamentale și sportive. Programul include activități sportiv-instructive, desfășurate în diferite țări ale lumii. Scopul programului este de a dezvolta la tânăra generație, prin intermediul fotbalului, interesul față de valorile actuale și modul de viață sănătos.

În cadrul proiectului, fotbaliștii în vârstă de 12 — 14 ani din diferite țări participă la forumuri internaționale pentru copii, la turnee de fotbal de stradă, la Ziua Internațională a Fotbalului și Prieteniei, precum și la alte activități. Proiectul „Fotbal pentru Prietenie" este susținut de astfel de fotbaliști renumiți ca Vitor Baia, Didier Drogba, Anatoli Timoșciuk, Luis Neto, Ralf Fährmann, de către asociații și federații de fotbal din mai multe țări, inclusiv de FIFA și UEFA. Ambasadorul global al programului „Fotbal pentru Prietenie" aste legenda fotbalului mondial, Franz Beckenbauer.

Sputnik Moldova și-a început activitatea în țară în luna mai 2015 și dispune de site, emisie radio digitală și analogică, aplicații și conturi pe rețelele de socializare, precum și un centru de presă multimedia dotat cu tehnologii moderne. Portalul de știri Sputnik Moldova se clasează pe primele poziții printre mijloacele de informare pe internet din țară*. Sputnik Moldova este parte a Agenției Internaționale de Presă și radio cu aplicații multimedia în zeci de țări.Sputnik dispune de site-uri în peste 30 de limbi și emisie radio digitală și analogică în peste 80 de orașe ale lumii. Abonații Sputnik beneficiază de știri în limbile engleză, arabă, spaniolă și chineză, 24 de ore din 24.

*Potrivit datelor LiveInternet pe luna februarie 2018.

Fluxul de știri
0