Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Pornește o afacere din facultate – Doar ASEM îți oferă această șansă

Abonare
Academia de Studii Economice din Moldova este universitatea care oferă cele mai bune studii cu profil economic și nu doar economic. Iată de ce tinerii care își doresc o carieră profesională de succes trebuie să meargă la ASEM.

Rectorul Academiei de Științe Economice din Republica Moldova, Grigore Belostecinic, afirmă că ASEM a fost creată pentru a răspunde unui imperativ strategic al statului nostru chiar din primele momente ale constituirii ei: înființarea și dezvoltarea învățământului economic în vederea trecerii de la economia planificată a URSS la economia de piață.

Sputnik.Cunoștințe Tot ce trebuie să știi despre studiile la USM - Sputnik Moldova
Video
Sputnik.Cunoștințe: Tot ce trebuie să știi dacă vrei să faci studii la USM

"Academia de Studii Economice este de-o vârstă cu statul Republica Moldova. Instituția a fost creată în același an în care a fost declarată Independența Republicii Moldova. Avem deja 26 de ani împliniți. Academia a fost creată în baza a două facultăți mari cu profil economic din cadrul USM și a unui institut de cercetări economice. S-a luat această decizie în 1991, atunci când ne-am propus să facem reforme economice profunde: tranziția de la economia centralizată la cea de piață", a declarat Grigore Belestecinic în cadrul unui interviu realizat în cadrul proiectului multimedia Sputnik.Cunoștințe, lansat de Agenția Internațională de Presă și Radio Sputnik Moldova, în colaborare cu organizații și medii de informare din domeniul educației și științei.

Rectorul spune că ASEM și-a atins acest obiectiv, pregătind un număr enorm de specialiști într-un șir de domenii.

"ASEM este singura universitate de profil economic din Republica Moldova. Noi suntem cei care am lansat conținutul curriculumul învățământului superior economic, care am dezvoltat școala economică în general în Republica Moldova. La noi sunt concentrați cei mai mulți profesori, cercetători în domeniul economic. Avem condiții de studii care sunt înalt apreciate de cei care ne vizitează universitatea în cadrul parteneriatelor pe care le avem cu universități din toată lumea. Avem o foarte bună infrastructură. Avem tot ceea ce trebuie și poate să aibă o universitate: săli de studii, profesori de bine pregătiți, bibliotecă modernă, bine dotată, cu acces la rețelele de informație, sală de sport, cantine. Avem toate aceste condiții care fac ca ASEM să fie atractivă pentru pretendenții la studii", spune rectorul acestei universități.

Interviu cu Viorel Bostan, rector USM - Sputnik Moldova
Video
Sputnik.Cunoștințe: Informații din prima sursă despre studiile la UTM

În același timp, Grigore Belostecinic afirmă că lumea crede în mod greșit că la ASEM tinerii pot să facă doar studii economice.

"Academia de Studii Economice este percepută ca o universitate pur de profil economic, ceea ce nu este adevărat. Noi avem o facultate foarte bună în domeniul tehnologiilor informaționale, avem o facultate foarte bună de drept (cu specific economic), avem facultăți și în domeniul științelor exacte, inginerești, cum ar fi tehnologia produselor alimentare, merceologie, comerț, finanțe, bănci", afirmă rectorul ASEM.

Dar argumentul de bază în favoarea opțiunii de a face studii la ASEM sunt succesele pe care le-au obținut în cariera profesională cei care au absolvit Academia.

"Mă bucură faptul că foarte mulți absolvenți de-ai noștri au reușit să-și dezvolte o carieră profesională. Astăzi îi regăsim în toate domeniile de activitate economică și socială din țara noastră, inclusiv deținând cele mai înalte funcții de conducere", susține rectorul ASEM.

ASEM oferă ceea ce nu oferă alte instituții de învățământ superior: posibilitatea de a dezvolta o afacere încă de pe băncile facultății.

"Noi le oferim studenților posibilitatea să desfășoare afaceri proprii. În cadrul ASEM activează cu succes un incubator de afaceri. Încă acum 15 ani, noi am deschis primul incubator studențesc de afaceri din Republica Moldova, care activează cu foarte mare succes până în prezent. Acolo sunt dezvoltate afaceri reale, nu afaceri simulate, după manuale", a mai precizat rectorul universității.

Autor: Sergiu Praporșcic

Fluxul de știri
0