Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Moștenirea lui Brzezinski: Occidentul vrea împărţirea și distrugerea Rusiei

© Sputnik / Vitaliy Belousov / Accesați arhiva multimediaGraffiti artists paint a map of Russia in front of the building of Moscow State Mapping and Geodesy University
Graffiti artists paint a map of Russia in front of the building of Moscow State Mapping and Geodesy University - Sputnik Moldova
Abonare
Sputnik a discutat despre semnificația măsurilor diplomatice ale puterilor occidentale împotriva Rusiei cu Srdja Trifkovic, jurnalist și scriitor american în probleme internaționale.

BUCUREŞTI, 29 mart — Sputnik, Doina Crainic. Luni, un număr de țări europene, printre care Statele Unite și Canada, au anunțat că expulzează diplomați ruși în legătură cu cazul Skripal. Srdja Trifkovic, jurnalist și scriitor american în probleme internaționale, a vorbit, într-un interviu pentru Sputnik International, despre semnificaţia acestor măsuri.

EU și Marea Britanie - Sputnik Moldova
Cazul Skripal - necesar Marii Britanii pentru revenirea la Uniunea Europeană?

Acesta a spus că impresia generală este că „isteria colectivă a luat locul discursului rațional", fapt surprinzător, având în vedere că nu avem încă răspunsuri elementare la întrebările referitoare la acest caz.

„Cel de-al doilea aspect important și descurajator este faptul că țările continentale europene au urmat trendul rusofob stabilit de anglo-americani, iar acest lucru reprezintă o dovadă suplimentară a dominației taberei atlantiste în Europa", a spus Srdja Trifkovic.

Acesta dă exemplul Germaniei şi Franței, care au fost reduse la adepți automați ai direcţiei trasate de Washington, „mai ales dacă ne amintim că runda inițială de sancțiuni din 2014 împotriva Rusiei a fost o măsură dictată de Statele Unite, care nu aveau nimic de pierdut prin aceasta, măsură în detrimentul intereselor europenilor".

Ambasada Federatiei Ruse de la București - Sputnik Moldova
Rusia
Reacția Ambasadei Ruse la București în cazul Skripal: Este o nebunie politică colectivă

În opinia analistului, pe de o parte avem faza isterică a unui discurs rusofob în Occident, care nu se bazează pe niciun argument rațional și, în al doilea rând, asistăm la o degradare a diplomației europene a unor state care decad „la statutul de sateliți docili similari Germaniei de Est și Bulgariei în fața lui Brejnev", a remarcat Trifkovic.

Acesta a mai spus că președintele Putin, ministrul de externe Lavrov și alții nu ar fi negat atât de categoric implicarea Rusiei dacă ar fi existat vreo dovadă care să arate efectiv lumii că aceştia nu spun adevărul. Potrivit lui Trifkovic, țările care au luat măsuri împotriva Rusiei sunt cele pregătite să urmeze direcţia trasată de SUA şi, dacă ne uităm la cele care nu au acceptat să facă acest lucru, printre care Austria, Ungaria, Cipru, Grecia, „vedem că acestea sunt cele care au, de fapt, o politică externă mai independentă". Aceasta reflectă „hotărârea acestor țări de a păstra un minimum de independență".

Полиция в Солсбери, где отравили Сергея Скрипаля - Sputnik Moldova
Legătura dintre Skripal, Salisbury și depozitul de arme chimice din Europa

Srdja Trifkovic a mai remarcat că, în Statele Unite, este regretabil că intenția inițială declarată a președintelui Trump de a avea relaţii detensionate cu Rusia a fost subminată de statul profund, iar acum „am ajuns într-adevăr la sfârșitul drumului odată cu numirea lui Pompeo la Departamentul de Stat și a lui Bolton în funcţia de consilier în probleme de securitate națională".

Analistul a mai spus că a fost recent la Moscova și că a fost surprins că unii dintre interlocutorii săi ruși nu sunt suficient de conștienți de animozitatea sau de sentimentele rusofobe care predomină în prezent printre elitele occidentale, atât cele politice, cât și cele academice și din mass-media.

„Este aproape jalnic că unii ruși folosesc în continuare termenul «partenerii noștri occidentali», deoarece pentru un parteneriat trebuie să manifeşte un minim respect și încredere reciprocă, iar acești oameni doresc realmente să distrugă Rusia", este de părere Trifkovic.

Analistul american de origine sârbă consideră că se urmărește delegitimarea sistemului politic rus şi o răsturnare a regimului.

„Vor să delegitimeze sistemul politic rusesc, după cum am văzut din comentarile publice cu privire la realegerea președintelui Putin, și nu vor nimic altceva decât schimbarea regimului, ceea ce ar conduce la o schimbare permanentă și ireversibilă a caracterului naţional al Rusiei și, eventual, la împărțirea țării în conformitate cu liniile trasate de Zbigniew Brzezinski. Cu aceste persoane parteneriatul este imposibil, iar Rusia trebuie să fie pregătită pentru o perioadă lungă de confruntări", este concluzia lui Srdja Trifkovic.

Fluxul de știri
0