Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Facebook: Scandalul „Cambridge Analytica” capătă amploare mondială

© Photo : Facebook / Mark ZuckerbergMark Zuckerberg
Mark Zuckerberg - Sputnik Moldova
Abonare
Cofondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, a acceptat să depună mărturie în fața Congresul american privind scandalul scurgerilor de date.

CHIȘINĂU, 29 mart — Sputnik. Mark Zuckerberg a acceptat o invitație de a vorbi în fața Comitetului pentru Energie și Comerț al Camerei Reprezentanților.

Facebook, social media - Sputnik Moldova
Scandal de proporţii: Facebook înregistrează orice mișcare a utilizatorilor

Comitetele Judiciare și de Comerț ale Senatului american l-au invitat și ele pe Zuckerberg la audieri. Decizia CEO-ului Facebook vine în contrast cu refuzul său de a apărea în fața Parlamentului britanic, scrie New York Times.

Zuckerberg a fost supus recent unor presiuni intense pentru a oferi explicații publicului privind modul în care Facebook gestionează datele personale ale utilizatorilor.

Presiunea a crescut atunci când s-a aflat că datele personale a 50 de milioane de utilizatori Facebook au fost obținute de firma de consultanță politică „Cambridge Analytica" și au fost folosite pentru a influența alegerile prezidențiale din SUA.

Facebook atacată în judecată după scandalul "Cambridge Analytica">>>

La cinci zile după ce povestea a devenit publică, Zuckerberg a postat un comunicat pe profilul său personal de Facebook pentru ca apoi să își ceară scuze publice printr-un articol publicitar în ziarele britanice.

În UE ar putea apărea proiecte alternative rețelei de socializare Facebook, care ar răspunde cerințelor europene de protecție a datelor personale, a declarat marți comisarul pentru economia digitală, Mariya Gabriel.

Logo de Facebook reflété dans l'œil d'un internaute - Sputnik Moldova
Șocant: Facebook, un pericol pentru sănătatea mintală

"De la bun început (al scandalului legat de Facebook — n.r.) am declarat că utilizarea datelor cu caracter personal în scopuri care nu corespund principiilor și normelor este inacceptabilă. Continuăm să urmărim evoluția situației. În afară de aceasta, Comisia Europeană a venit cu o inițiativă legislativă în acest domeniu", a anunțat marți eurocomisarul în cadrul unui briefing.

Fiind întrebată de jurnaliști dacă UE, în legătură cu scandalul în jurul Cambridge Analytica, ar intenționa să creeze o rețea de socializare asemănătoare cu Facebook, un soi de "Facebook european", comisarul european a declarat că va susține orice inițiativă europeană care ar consolida poziția de lider al UE în domeniul digital.

Anterior, Comisia Europeană a anunțat că Věra Jourová, comisarul pentru problemele justiției și drepturile consumatorilor, a expediat companiei Facebook o scrisoare în care a solicitat explicații în legătură cu scandalul din jurul companiei Cambridge Analytica și furtul datelor cu caracter personal ai utilizatorilor.Procurorul general al statului Massachusetts, Maura Healey, a anunțat despre demararea unei anchete în ceea ce privește Facebook și compania Cambridge Analytica.

Fluxul de știri
0