CHIȘINĂU, 28 mart — Sputnik. Tragedia de la Kemerovo a zguduit nu doar întreaga Rusie, ci și întreaga lume. Incendiul care a izbucnit într-un centru comercial a răpit 64 de vieți omenești. Oamenii au ars de vii ori s-au intoxicat cu monoxid de carbon, în unele cayuri fiind vorba de familii întregi.
Familia Serghei și Natalia Agarkov și-au pierdut în incendiu ambii copii — Mașa, de 10 ani, și Kostea, de opt ani, împreună cu bunica lor — mama lui Serghei.
Tatăl copiilor le-a spus printre lacrimi jurnaliștilor că fetița sa era sportivă și ar fi fost în stare să fugă. Însă toate ușile erau închise.
În ziua nefastă, soții Agarkov își duseseră copiii la bunica pentru a petrece duminica împreună cu ea, menționează RIA Novosti.
Fetița a dorit să meargă anume la acea sală de cinema pentru a viziona un film cu desene animate. Copiii și bunica nu au reușit să părăsească sala și s-au asfixiat cu fum. Telefonul mobil al bunicii a tot continuat să sune în ziua următoare, ceea ce înseamnă că ea s-a sufocat, a mai spus Serghei. Bărbatul și-a recunoscut copiii „după ghetuțe", la morgă.
„Nu mai avem pe nimeni, suntem orfani", a spus bărbatul.
"Printre victimele incendiului este și o fetiță de 11 ani care era rudă cu guvernatorul regiunii Kemerovo, Aman Tuleev.
A SCĂPAT CA PRIN MINUNE
Rusia a fost bulversată de povestea unui băiat de 11 ani care a supraviețuit ca prin minune. A rămas în viață doar datorită faptului că a sărit prin fereastră, de la etajul patru al centrului comercial, însă părinții lui și surioara de patru ani nu au reușit să se salveze. Totuși, copilul nu a rămas singur pe lume: ambele bunici, anunțate imediat, deja și-au vizitat nepotul la spital.
În timpul căderii, băiatul a suferit traumatisme grave, dar și-a revenit marți.
„Băiatul de 11 ani care a suferit în urma incendiului din Kemerovo este deja conștient. Respiră de sine stătător, comunică, povestește despre cele întâmplate. A mâncat singur. Datele tomografiei computerizate atestă o regresie a tulburărilor patologice", a comunicat Veronika Skvorțova, ministrul Sănătății al Rusiei.
SALVAREA
Îndată după tragedie, lumea vorbea mai mult despre numărul victimelor, indignându-se de încălcările grave ale regulilor de securitate în centrul comercial. În presă nu au prea apărut istorii despre salvatorii care au ajutat să scoată oamenii din clădirea incendiată. Chiar și atunci când se vorbea despre acte de eroism, accentele negative erau predominante.
„Am văzut cum tinerii scoteau afară copii mici. Prietenul meu este șocat. Ei încercau să intre în sala de cinema, însă angajații de la „Winter Cherr" spuneau că acolo nu sunt copii", a spus o tânără al cărei prieten a ajutat la salvarea copiilor din incendiu.
„Dar s-a dovedit că acolo erau copii. Adică, tinerii au fost înșelați. Ei i-ar fi putut salva pe acei copii", a menționat tânăra.
Acest incendiu este unul dintre cele mai mari care s-a produs în Rusia din ultimii o sută de ani. Printre cazurile de asemenea proporții se numără incendiul de la Direcția Afaceri Interne din Samara (1999 — 57 de victime), incendiul de la azilul de bătrâni din satul Kamyshevatskaya, Krasnodar (2007 — 63 victime) și incendiul din clubul „Lame Horse", Permi (2009 — 153 de victime).