Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldovenii răniți în timpul zborului vor primi despăgubiri de 10 mii de dolari

© Photo: Youtube.comAvion lovit de fulger, Captură ecran
Avion lovit de fulger, Captură ecran - Sputnik Moldova
Abonare
Până în prezent în Republica Moldova aşa şi nu a fost adoptată o legislaţie specială ce ar reglementa răspunderea civilă care poate surveni și limitele minime de asigurare în traficul aerian intern.

CHIȘINĂU, 26 mart – Sputnik. Operatorul de transport aerian va fi obligat să plătească pasagerilor despăgubiri materiale în cazul refuzului la îmbarcare și anulării sau întârzierii zborului. Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor (MTID) a elaborat proiectul de Lege cu privire la răspunderea și cerințele de asigurare a operatorilor aerieni și operatorilor de aeronave. 

Potrivit proiectului Ministerului Transporturilor, în cazul vătămării corporale sau decesului călătorului în urma accidentului în transport, despăgubirea de asigurare se plătește în mărimea prejudiciului efectiv cauzat, confirmat de organele competente și de documentele privind cheltuielile suportate de victimă sau de reprezentanții ei, limitată la un plafon egal cu echivalentul a 10 mii de dolari.

Работа аэропорта - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Atenție. De astăzi intervin schimbări importante în orarul zborurilor din Chișinău

În cazul deteriorării sau nimicirii totale a bunurilor în urma accidentului în transport, se compensează valoarea efectivă a bagajelor deteriorate sau nimicite, cu condiţia declarării lor, echivalentă cu 20 de dolari pentru 1 kg de greutate a bagajului, dar nu mai mult decât echivalentul a 1000 de dolari.

”Mărimile propuse în proiect urmează a fi considerate drept mărimi de reper, iar la baza acestora a stat experienţa statului vecin România aferentă răspunderii şi cerinţelor de asigurare a operatorilor aerieni care efectuează operaţiuni de lucru aerian sau de aviaţie generală”, susține autorul proiectului.

Autorul afirmă că prin adoptarea acestei legi vor fi disciplinate companiile aeriene naţionale și se va îmbunătăţi calitatea serviciilor de transport aerian prestate, prin stabilirea garanţiilor efective pentru consumatori ce va avea drept rezultat sporirea competitivităţii companiilor aeriene naţionale în condiţiile liberalizării pieţii serviciilor aeriene al Republicii Moldova.

Potrivit Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, în Moldova sunt înregistrate 14 companii de transport aerian. Din 14 companii aeriene certificate 3 efectuează transporturi regulate de pasageri pe Aeroportul Internaţional Chişinău.


Fluxul de știri
0