Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Savanții moldoveni au făcut un salt colosal în tratamentul tuberculozei

© Sputnik / Miroslav RotariАнатолий Сидоренко
Анатолий Сидоренко - Sputnik Moldova
Abonare
Noua descoperire a savanților moldoveni poate salva sute de mii de vieți omenești.

CHIȘINĂU, 1 feb — Sputnik. Membrul corespondent al Academiei de Științe a Moldovei, directorul Institutului de Inginerie Electronică și Nanotehnologii, Anatolie Sidorenco, a vorbit în interviul din studioul Sputnik Moldova despre invenția unui savant-chimist care poate salva viața a sute de mii de persoane care suferă de o formă incurabilă a tuberculozei.

Potrivit interlocutorului, deși finanțarea științei este modestă (0,34% din PIB-ul țării), oamenii de știință din Moldova au reușit să facă descoperiri impresionante, iar realizările lor științifice sunt comparabile cu cele ale colegilor lor europeni.

Printre acestea se numără și descoperirea profesorului Fliur Macaev care a elaborat nanocapsule unice cu medicamentul pentru tratamentul unei forme deosebit de periculoase de tuberculoză rezistentă la medicamente, când preparatele administrate nu mai acționează asupra bacilului Koch.

Știința pentru oameni: așa se muncește la Institutul de Nanotehnologii - Sputnik Moldova
Video
Știința pentru oameni: așa se muncește la Institutul de Nanotehnologii

„Bacilul Koch a trecut prin atâtea mutații încât și-a format o membrană celulară prin care nu pătrunde nici unul dintre medicamentele cunoscute deja. Savantul moldovean a inventat niște nanocapsule care, precum un cal Troian, străpung membrana celulară a acestuia și eliberează nanoparticula cu medicamentul care distruge bacilul Koch", a spus Anatolie Sidorenco.

Savantul afirmă că lansarea în producție a acestei descoperiri științifice ar recupera pe deplin toate cheltuielile prevăzute pentru știința Moldovei.

În acest context, Sidorenco a menționat că investirea mijloacelor statului în știința națională ar putea aduce un mare profit Moldovei, inclusiv economic. Savantul a invocat exemplul Germaniei, care a ales să sporească cheltuielile pentru finanțarea științei, ca măsură de ieșire din criză.

„Când s-a declanșat criza în Europa, în anul 2008, Germania nu au mers pe calea contractării de credite, ci a sporit brusc finanțarea științei de către stat, care a ajuns până la 3,5% din PIB. Este cea mai mare finanțare a științei în Europa. Ca urmare, cea mai puternică economie este a Germaniei. Acest exemplu demonstrează că investirea în știință, dezvoltarea științei și inovației se întoarce în forma unor tehnologii noi, aparataje, obiecte noi cu valoare adăugată ridicată. Toate acestea au ridicat nivelul de creștere economia și i-au permis Germaniei să evite în general criza", a subliniat savantul.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0