Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Votat în primă lectură: Legea care îi va lăsa pe mii de moldoveni fără pământ

© Sputnik / Miroslav RotariПарламент
Парламент - Sputnik Moldova
Abonare
Deputații moldoveni au votat în primă lectură un proiect de lege ce stabilește procedura prin care peste patru mii de proprietari de pământ din 28 de localități, urmează să fie expropriați de imobilele aflate în calea construcției gazoductului Ungheni-Chișinău.

CHIȘINĂU, 23 mart — Sputnik. Aproximativ 4 600 de proprietari de terenuri agricole, din 28 de localități din țară, vor rămâne fără bunurile imobile din cauza construcției gazoductului Ungheni-Chișinău. Deputații moldoveni au aprobat în primă lectură un proiect de lege ce stabilește expropierea acestora.

Conform documentului, obiecte ale exproprierii sunt atât terenurile aflate în proprietate privată şi cele aflate în proprietatea unităţilor administrativ-teritoriale, situate în extravilanul și/sau intravilanul localităților vizate, cât și dreptul de folosință asupra bunurilor imobile (terenurilor) indicate la litera a) utilizate în cadrul lucrărilor de construcție a conductei menționate la art.1.

"Expropriatorul va notifica în scris proprietarii bunurilor imobile (terenurilor) indicate la art.2 lit.a) și, după caz, titularii de drepturi asupra bunurilor imobile (terenurilor) indicate la art.2 lit.b) cu privire la: datele de identificare ale expropriatorului, obiectul exproprierii, sumele cuvenite acestora în calitate de
despăgubiri, termenul de eliberare a bunului imobil (terenului), care nu poate fi mai mic de 30 de zile lucrătoare, informația generală privind prezenta procedură specială de expropriere", este scris în proiectul de Lege.

Вице-премьер Молдовы Октавиан Калмык - Sputnik Moldova
Moldova primește laude de la UE pentru liberalizarea pieței energetice

Este vorba de următoarele localități: orașul Chișinău, comunele Tohatin, Stăuceni, Grătiești și satul Ghidighici (municipiul Chișinău); satele Sireți, Roșcani, Negrești, Căpriana, Vorniceni, comunele Rădeni, Ghelăuza, Pănășești și orașul Bucovăț (raionul Strășeni); comuna Tuzara, satele Pitușca, Nișcani, Temeleuți, Peticeni, Vălcineț, Sadova și orașul Călărași (raionul Călărași); satul Milești (raionul Nisporeni); comunele Alexeevca, Pîrlița, Todirești, Zagarancea și satul Rădenii Vechi (raionul Ungheni).

Lista bunurilor imobile ce urmează a fi expropriate vor fi afișate la sediile autorităților publice locale și pe pagina oficială a primăriilor în raza cărora sunt situate acestea, simultan cu transmiterea notificărilor către proprietari și, după caz, către titularii de alte drepturi identificați.

Moldoveni din zeci de localități, expropriați din cauza gazoductului Ungheni-Chișinău>>>

Construcţia gazoductului Ungheni-Chişinău prezintă a doua etapă de realizare a proiectului de interconectare a sistemelor de transport gaze dintre Moldova şi România, fiind o prelungire a primei părţi a conductei Iaşi-Ungheni, inaugurat la 27 august 2014.

Proiectul de lege va intra în vigoare odată cu votarea acestuia în lectură finală.

Fluxul de știri
0