Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Moscova acuză dur SUA și Marea Britanie: Dețin și dezvoltă arme chimice

© Sputnik / Евгений Епанчинцев / Accesați arhiva multimediaExperciții militare, acțiuni în cazul unui atac chimic
Experciții militare, acțiuni în cazul unui atac chimic - Sputnik Moldova
Abonare
Americanii au fost cei care au cumpărat brevetul pentru substanța toxică VX elaborată de Marea Britanie. SUA sunt acuzate din cauza refuzului de a-și lichida rezervele de arme chimice.

CHIȘINĂU, 22 mar — Sputnik, Octavian Racu. Brevetul pentru o substanța toxică elaborată de Marea Britanie a fost vândut Statelor Unite ale Americii, a anunțat comandatul trupelor de apărare radioactivă, chimică și biologică a Forțelor Armate ale Federației Ruse, generalul-maior Igor Kirillov.

"Ar trebuie să amintim că anume Marea Britanie este autorul substanței toxice organofosforice de tip VX, brevetate în 1962 sub seria GB1346409A. Ulterior, brevetul a fost vândut SUA", a declarat Kirillov în cadrul unui briefing organizat de Ministerul rus de Externe.

The forensic tent, covering the bench where Sergei Skripal and his daughter Yulia were found, is repositioned by officials in protective suits in the centre of Salisbury, Britain, March 8, 2018 - Sputnik Moldova
Rusia
Marea Britanie, printre statele care, cel mai probabil, produc arma chimică "Noviciok"

Totodată, Rusia este revoltată de faptul că SUA nu au nimicit rezervele de arme chimice invocând motivul lipsei resurselor financiare.

"În această situație, acuzațiile enunțate la adresa noastră de SUA par deosebit de cinice, și asta o face țara care până în prezent nu și-a lichidat arsenalul de arme chimice, justificând acest fapt prin lipsa de resurse financiare pentru realizarea acestui proces. Acest lucru provoacă nu doar nedumirire, ci și indignare", a spus Kirillov.

Potrivit lui, "este foarte straniu ca o țară cu cel mai mare buget destinat apărării nu este capabilă să aloce bani pentru a-și respecta obligațiile asumate în cadrul convenției pentru interzicerea armelor chimice".

Kirillov a afirmat că laboratorul Porton Down din Marea Britanie este utilizat pentru realizarea unor experimente cu arme chimice.

"Unul dintre cele mai importante obiecte din Marea Britanie care se ocupă de dezvoltarea și studierea substanțelor toxice este laboratorul Porton Down, care, întâmplător, se află la câțiva kilometri de orașul Salisbury. Un fapt arhicunoscut, confirmat de guvernul Marii Britanii în anul 2006, este efectuarea unor experimente asupra lui Ronald Maddison și alți 360 de cetățeni, în scopul studierii efectului substanței toxice zarin asupra omului”, a declarat Kirillov în cadrul briefingului organizat la ministerul rus al Afacerilor Externe.

Demnitarul a mai subliniat că laboratorul Porton Down rămâne un obiect supersecret, activitatea căruia oficial este prezentată drept având destinația de reciclare a vechilor mostre de arme chimice și efectuare a unor experimente de asigurare a protecție împotriva armelor chimice și biologice.

Luni, experții Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) au ajuns în Marea Britanie, urmând să se întâlnească cu conducerea laboratorului militar științifico-tehnic din Porton Down și cu reprezentanții Scotland Yard, pentru a discuta cu privire la transmiterea pentru analiză a mostrelor substanței toxice cu care au fost otrăviți Serghei Skripal și fiica acestuia.

Fluxul de știri
0