Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Karasin: Este nevoie de un nou impuls pentru soluționarea problemei transnistrene

© Sputnik / Miroslav RotariТудор Ульяновски и Григорий Карасин
Тудор Ульяновски и Григорий Карасин - Sputnik Moldova
Abonare
Viceministrul de Externe al Federației Ruse, Grigori Karasin, se află într-o vizită de două zile în Moldova: politicianul se va afla în țară până pe 22 martie.

CHIȘINĂU, 20 mart — Sputnik. Viceministrul de Externe al Federației Ruse, Grigori Karasin, care întreprinde o vizită în Republica Moldova, a declarat că procesul de identificare a unei soluții viabile în problema transnistreană are nevoie de o nouă impulsionare.

„Deși la sfârșitul anului, la întrevederea în formatul „5+2" de la Viena, au fost obținute acorduri practice destul de importante, probabil că trebuie să tindem spre realizarea acestor acorduri", a declarat Karasin.

La rândul său, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Tudor Ulianovschi, a menționat că, pe parcursul întrevederii, părțile au discutat cestiuni privind soluționarea diferendului transnistrean și participarea Rusiei în procesul de negocieri, „pornind de la faptul că toate părțile, începând cu Federația Rusă, trebuie să respecte suveranitatea și integritatea teritorială a țării".

Andrei Neguţă - Sputnik Moldova
Politică
Andrei Neguța ar putea să revină la Moscova în calitate de ambasador

„Am subliniat că evacuarea militarilor și munițiilor Rusiei din regiunea transnistreană poate reprezenta un moment important în avansarea procesului de soluționare a conflictului. Acești pași pot fi o expresie a dorinței comune de a consolida relațiile tradiționale de prietenie și parteneriat dintre țările noastre. Confirm încă o dată că suntem interesați de avansarea dialogului moldo-rus", a spus Ulianovschi.

Ultima rundă de negocieri în formatul „5+2" în problema reglementării diferendului transnistrean a avut loc la Viena anul trecut, la sfârșitul lunii noiembrie. Au participat: Chișinăul și Tiraspolul — ca părți în conflict; Rusia, Ucraina, OSCE — în calitate de intermediari; Uniunea Europeană și SUA — ca observatori. Părțile au semnat „Protocolul de la Viena", prin care au stabilit, în special, să coordoneze, până la sfârșitul lunii februarie, mecanismul de participare a transportului auto transnistrean la traficul rutier internațional.

Sputnik a scris anterior că viceministrul rus de Externe, Grigori Karasin, va sosi, pe 20 martie, într-o vizită de două zile în Moldova, având prevăzute pe agenda sa mai multe întrevederi la Chișinău.

Amintim că diplomatul s-a întâlnit deja, în ianuarie 2018, cu liderul regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski, care a întreprins o vizită în capitala Rusiei.

În cadrul întrevederi, cei doi au discutat un șir de chestiuni, în special cele ce țin de obținerea cetățeniei Federației Ruse, posibilitățile de activizare a relațiilor bilaterale dintre Rusia și regiunea transnistreană, la toate nivelurile.

Fluxul de știri
0