Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Alegătorii transnistreni - prezență record la alegerile președintelui Rusiei

© Sputnik / Miroslav RotariГолосование на выборах России в Кишневе
Голосование на выборах России в Кишневе - Sputnik Moldova
Abonare
Pe 18 martie, cetățenii ruși care locuiesc în regiunea transnistreană s-au prezentat un număr record la alegerile pentru președintele Rusiei, o astfel de prezență la urne în cadrul unui scrutin rusesc fiind înregistrată aici pentru prima dată.

TIRASPOL, 19 mart — Sputnik, Irina Leahova. La alegerile din 18 martie, prezența la vot a transnistrenilor a fost una fără precedent. În comparație cu alegerile șefului statului rus din anul 2012, de această dată la secțiile de votare din regiune s-a prezentat un număr de alegători cu o treime mai mare. Pentru Putin au votat 96,4% dintre cetățenii ruși care locuiesc în regiunea transnistreană. Astfel, transnistrenii se află pe locul doi printre compatrioții ruși din afara țării care au fost cei mai activi la vot.

Голосование на выборах России в Тирасполе - Sputnik Moldova
CEC de la Tiraspol: Facem tot ce se poate pentru confortul alegătorilor

„Au votat 73947 de alegători din Transnistria. La alegerile prezidențiale din 2012, la urne s-au prezentat 50368 de persoane. Astfel, prezența din acest an este una fără precedent, dacă ținem cont de condițiile meteo, este o cifră colosală", a menționat președintele CEC din Transnistria, Elena Gorodețkaia.

Aceasta a atras atenția asupra faptului că transnistrenii au făcut alegerea în favoarea actualului președinte al Rusiei (pentru Vladimir Putin au votat 96,4% dintre alegătorilor transnistreni care au participat la vot), fără ca această decizie să le fi fost impusă.

Gorodețkaia a mai menționat că nu au fost înregistrate niciun fel de plângeri în legătură cu desfășurarea alegerilor sau numărarea voturilor.

Potrivit colonelului Dmitri Zelenkov, comandantul Grupului Operativ al Trupelor Ruse (GOTR) din Transnistria, la secțiile de votare aflate în responsabilitatea GOTR s-au prezentat la urne 6000 de alegători, în timp ce la alegerile în Duma de stat din 2016 au fost 4200.

„Oamenii au venit la secțiile de votare cu jumătate de oră înainte de deschidere. Dacă la alegerile precedente alegătorii veneau în număr masiv între orele 11.00 și 15.00, de data aceasta a fost înregistrat un flux continuu pe parcursul întregii zile, ceea ce demonstrează o poziție civică matură a alegătorilor noștri", a subliniat colonelul.

Alegerile prezidenţiale ruse 2018. Ambasada Federației Ruse la București - Sputnik Moldova
Ruşii din Bucureşti votează: Vor un preşedinte pe care îl stimează

În timpul alegerilor, în Transnistria au activat 87 de observatori care au fost delegați de Camera Publică a Federației Ruse.

„Au fost observator la secția de votare amplasat la clubul ofițerilor. În ciuda intemperiei, lumea venea, împreună cu familiile, chiar și cu copii mici. Alegătorii aveau o dispoziție de sărbătoare. Totul a fost chibzui până în cele mai mici detalii și organizat la cel mai înalt nivel. Nu am nici o obiecție", a declarat Liudmila Morgunova.

În total, în Transnistria au fost deschise 24 de secții electorale, cu două mai mult decât la alegerile în Duma de Stat din 2016. La Tiraspol — zece, la Bender — șase, câte două la Râbnița și Dubăsari, câte una la Dnestrovsk, Grigoriopol, Slobozia și Camenca.

Fluxul de știri
0