Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

De ce complexul Orheiul Vechi nu poate fi inclus în patrimoniul mondial?

© Sputnik / Miroslav RotariConstantin Rusnac
Constantin Rusnac - Sputnik Moldova
Abonare
Secretarul General al Comisiei Naționale UNESCO în Republica Moldova, Constantin Rusnac, susține că Orheiul Vechi mai are o șansă de a deveni monument protejat de UNESCO, dar probabilitatea este mică.

CHIŞINĂU, 17 martie — Sputnik, Dumitru Chitoroagă. Secretarul General al Comisiei Naţionale UNESCO în Republica Moldova, Constantin Rusnac, a declarat pentru studioul radio Sputnik Moldova că "s-au distrus multe construcţii vechi, care reprezenta o valoare incontestabilă. Ar fi regretabil ca această zonă să rateze şansa de a fi zonă protejată de UNESCO. Este o chestiune de prestigiu şi interes naţional".

Цыпово-легенда Молдовы - Sputnik Moldova
Societate
De ce trebuie să fii prudent când mergi la Țâpova: Cinci pericole de moarte

De remarcat că în prima etapă cererea de examinare cu privire la introducerea în patrimoniul mondial a fost respinsă în cazul complexului istorico-arheologic din cauză că nu a respectat un șir de cerințe privind întreținerea și restaurarea monumentului.

Academicianul este de părere că administrația beciurilor de la Cricova, dar şi a altor obiective ar trebui să depună efort pentru a intra măcar pe lista de examinare, iar mai târziu să fie incluse în patrimoniul mondial.

Deocamdată Republica Moldova are un singur monument inclus în patrimoniul mondial. Și anume: unul dintre punctele de observație ale Arcului Geodezic Struve, situat în localitatea Rudi, raionul Soroca. Pe lista de așteptare se află complexul istorico-arheologic Orheiul Vechi şi cernoziomurile din Stepa Bălților.

Fluxul de știri
0