Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

De ce trebuie să fii prudent când mergi la Țâpova: Cinci pericole de moarte

© Photo : Игорь ВзоровЦыпово-легенда Молдовы
Цыпово-легенда Молдовы - Sputnik Moldova
Abonare
Cinci căi spre Țâpova care prezintă cel mai mare pericol pentru viață: veți rămâne uimit aflând despre ele.

CHIȘINĂU, 05 dec — Sputnik. Istoria tinerei femei care, în septembrie 2017, și-a pierdut viața în rezervația naturală de la Țâpova a tulburat întreaga țară.

Landșaftul natural de la Țâpova este într-adevăr fantastic: cascade, grote, văi, mănăstirea în stâncă, cu o istorie de veacuri. Toate acestea constituie o atracție nu doar pentru turiștii din Moldova, ci și pentru cei din alte țări. Deseori Țâpova este mitologizată, însă aceste locuri sunt atât de încântătoare, încât nu mai au nevoie de legende.

Цыпово-легенда Молдовы - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Rezervația de la Țâpova ar putea să dispară în curând

Excursiile la Țâpova traversează un loc stâncos, iată de ce calea de acces spre acest obiectiv turistic poate fi periculoasă.

Călătoriile la Țâpova sunt organizate, în fond, de persoane particulare sau de „grupuri de interese", ceea ce reprezintă un anumit risc în ceea ce privește securitatea. Nici odată nu se știe cât de bine este pregătit „ghidul" dumneavoastră. Drumul care duce la cascade (circa cinci kilometri dus-întors) trece printr-o depresiune acoperită de pietre ascunse prin tufele de măceș și vegetația abundentă din cauza cărora nu pot fi observate gropile.

Există câteva poteci periculoase despre care trebuie să știe un turist care pleacă să viziteze mănăstirea Țâpova, a comunicat pentru Sputnik Moldova ghidul Iuri Vinogradov.

1. Muntele-Rinocer. Este o culme înaltă dinspre satul Horodiște.

2. Coborâșul spre mănăstirea în stâncă. Poteca se întinde deasupra prăpastiei, ducând mai întâi printr-un defileu, după care ocolește stâncile. Acestea sunt întretăiate de grote și peșteri.

Țipova - Sputnik Moldova
Republica Moldova
În ce zi și la ce oră a decedat turista găsită moartă la Țâpova

3. Izvorul „Diavolului". Se află în defileul numit „Porțile Iadului". Aici poteca este foarte îngustă și se „pierde" într-o vegetație înaltă.

4. Cascada Morților: este una dintre cele mai „perfide" căi pentru turiști, fiind de fapt o cărărușă îngustă care trece chiar pe marginea prăpastiei care nu poate fi observată din cauza stâncii.

5. „Dealul Șarpelui" se află vizavi de defileul „Orașul Păsărilor". Aici poteca este foarte întortocheată, ba urcând, ba coborând.

Turiștii sunt atrași și de legende. Cele mai cunoscute sunt cele despre fantoma Călugărului Negru, despre vechiul oraș care se conturează printre defileuri în nopțile cu lună plină, despre stafii, globuri luminiscente, scânteieri de diferite culori, corul care răsună din străfundurile pământului, mormântul poetului antic Ovidiu și intrarea prin care Orfeu a coborât după Euridice în infern.

Fluxul de știri
0