Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Mesajul liderului Botswanei: Europa, un nod de tranzit și destinație pentru fildeș ilegal

© AWAAZIan Khama, președintele Botswana semnează petiția pentru stoparea comerțului cu fildeș în Uniunea Europeană
Ian Khama, președintele Botswana semnează petiția pentru stoparea comerțului cu fildeș în Uniunea Europeană - Sputnik Moldova
Abonare
Peste 30 de state africane au cerut vineri Europei să închidă piața de fildeș pentru a salva elefanții africani

CHIȘINĂU, 17 mart — Sputnik. Vineiri, treizeci și două de țări din Africa au solicitat Uniunii Europene să oprească comerțul de fildeș, la o conferință în Botswana pentru salvarea elefanților africani.

Președinții Yoweri Museveni din Uganda, Ali Bongo din Gabon și gazda conferinței Ian Khama din Botswana au inițiat o petiție, împreună cu reprezentanții altor 29 de țări prin care invită „UE să închidă piața de fildeș".

Potrivit grupului de advocacy Avaaz, UE este cel mai mare exportator mondial legal de fildeș, dar care este gândit pentru a alimenta braconajul. Există o mare cerere de fildeș în Asia, în special în China.

„Ceea ce vedem este că Europa a devenit atât un nod de tranzit și destinație pentru fildeș ilegal", a declarat directorul de campanie Avaaz Bert Wander.

Drowning elephant saved - Sputnik Moldova
Video
Acțiune dramatică de salvare a elefantului "Jumbo" în largul mării

Potrivit lui Wander, oficialii UE l-au spus organizatorilor campaniei că "ei nu pot interzice fildeșul pentru că nu sunt suficienți lideri africani care ar vrea acest lucru".

"Toată lumea întoarce spatele comerțului cu fildeș. De ce nu și Europa?"

Marea Britanie contabilizează cea mai mare parte a fildeșului exportat din UE, potrivit grupului Avaaz.

"Nu pot să spun mai mult decât să spun Marii Britanii… pur și simplu faceți acest bine, stopați comerțul cu fildeș", a declarat Ministrul mediului din Botswana, Tshekedi Khama.

Potrivit primului sondaj pan-african privind elefanții de savană realizat în anul 2016, populația actuală de elefanți este de aproximativ 352 de mii de capete, în scădere dramatică în comparație cu anul 1979 când existau 1,3 milioane de capete.

Produsele din fildeș antic fabricate înainte de 1947 — cum ar fi bilele de biliard, clapele de pian și piesele de șah — sunt, de asemenea, legale și nu au nevoie de un certificat, deoarece pot fi stabilite vârsta lor. Dar activiștii spun că acest lucru creează o lacună care permite ca fildeșul ilegal să pătrundă pe piața legală.

Fluxul de știri
0