Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Jurământ în Parlament. Cine a jurat să se supună numai Constituției

© Sputnik / Miroslav RotariПарламент
Парламент - Sputnik Moldova
Abonare
Un demnitar a jurat astăzi în fața deputaților să se supună în exercitarea funcţiei numai şi numai Constituţiei.

CHIȘINĂU, 16 mart – Sputnik. Noul judecător la Curtea Constituțională, Mihai Poalelungi, a depus astăzi jurământul în fața deputaților de la Chișinău.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) l-a numit, la 6 martie, pe președintele Curții Supreme de Justiție, Mihai Poalelungi, în funcția de judecător la Curtea Constituțională. CSM a inițiat concursul cu privire la numirea unui nou judecător la CC la începutul lunii februarie, după ce la 31 ianuarie Tudor Panțâru a demisionat din motive personale din funcția de președinte și judecător al Curții Constituționale.

Конституционный суд - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Curtea Constituțională va avea un nou judecător

La concursul anunțat de CSM și-a depus dosarul doar un singur candidat – președintele Curții Supreme de Justiție, judecătorul Mihai Poalelungi. 

La intrarea în exercitarea funcţiei, judecătorul Curţii Constituţionale depune jurământ în faţa Parlamentului, Preşedintelui Republicii Moldova şi Consiliului Superior al Magistratului.

CSM decide marți asupra candidaturii noului judecător la Curtea Constituțională>>>

Textul jurământului sună în felul următor: ”Jur să îndeplinesc cinstit şi conştiincios obligaţiile de judecător al Curţii Constituţionale, să apăr orânduirea constituţională a Republicii Moldova, să mă supun în exercitarea funcţiei numai şi numai Constituţiei”.

Judecătorul Curții Constituționale este numit pe un mandat de 6 ani.


Fluxul de știri
0