Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Unul din liderii Mișcării Cinci Stele a criticat politica NATO față de Rusia

© AP Photo / Jonathan ErnstNato-Logo in Kabul
Nato-Logo in Kabul - Sputnik Moldova
Abonare
Consolidarea trupelor NATO la frontiera vestică a Rusiei contribuie la alimentarea unei atmosfere de neîncredere și provoacă o cursă a înarmărilor, consideră Fabio Massimo Castaldo.

CHIȘINĂU, 13 mar — Sputnik. Expedierea militarilor italieni în componența unităților NATO la frontierele vestice ale Rusiei contribuie la alimentarea unei atmosfere de neîncredere și cursă a înarmărilor, a declarat, într-un interviu oferit RIA Novosti, vicepreședintele Parlamentului Europeană, unul din fruntașii Mișcării Cinci Stele, Fabio Massimo Castaldo.

Iskander-M tactical ballistic missiles - Sputnik Moldova
Rusia
Rusia nu va pune la dispoziția NATO informații legate de sistemele Iskander

În iulie 2016, la summitul NATO din Varșovia a fost luată decizia de consolidare a flancului Estic al blocului militar prin desfășurarea în Lituania, Letonia, Estonia și Polonia a unui batalion multinațional al NATO. Formarea acestuia a fost încredințată Marii Britanii, Germaniei, Canadei și SUA. Atunci, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a explicat jurnaliștilor că noile unități multinaționale vor fi desfășurate în apropierea frontierelor Rusiei în baza unei rotați continui în anul 2017.

Ulterior, s-a comunicat că în batalionul NATO din Letonia vor fi incluși 150 militari italieni. În afară de aceasta, problema expedierii acestor militar la frontiera vestică a Rusiei, în cadrul acestei misiuni NATO, nu a fost supusă unor dezbateri publice în Italia.

"Consider că această decizie a fost una greșită, pe care am criticat-o în cadrul activității noastre parlamentare, în special, la nivel național, pentru că alimentează o atmosferă de neîncredere și provoacă o cursă a înarmărilor, care au dus la actualul impas al activității diplomatice", a subliniat Castaldo.

„Dimpotrivă, trebuie să punem accentul pe o slăbire a tensiunii, inclusiv prin semnalele pe care le facem în calitate de Alianță Atlantică, în speranță de a restabili relațiile utile și constructive (cu Rusia)", a menționat vicepreședintele Parlamentului European.

La rândul ei, Moscova a declarat în mai multe rânduri că Rusia niciodată nu va ataca vreun stat NATO. Potrivit ministrului Afacerilor Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, NATO cunoaște foarte bine despre inexistența la Moscova a unor planuri de invazie a vreunei țări, însă profită de situație pentru amplasarea mai multei tehnici și a militarilor în apropierea frontierelor rusești.

Fluxul de știri
0