Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Savatie Baștovoi: Cum să fii sensibil și să nu te tulburi

Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Tulburarea emoțională, de orice fel, este o reacție firească, gradele de tulburare însă sunt diferite.

CHIŞINĂU, 11 mart — Sputnik. Egumenul Savatie Baștovoi a vorbit recent pe antiparenting.ro despre sensibilitate şi insensibilitate şi care sunt limitele sensibilității și ale insensibilității. Într-un nou eseu, egumenul, poetul, prozatorul, publicistul și editorul Savatie Baștovoi abordează tema tulburării emoţionale şi modul în care putem controla această stare. Reproducem în continuare textul integral.

Cum să fii sensibil și să nu te tulburi

Tulburarea emoțională, de orice fel, este o reacție firească, la fel ca reacția de retragere atunci când atingem din întâmplare un obiect încins, sau când ne apucăm de nas în mijlocul unui miros greu.

Gradele de tulburare însă sunt diferite. Gradul de tulburare determină formele de reacție. O reacția vehementă este ceea ce ne pune într-o situație neplăcută și poate cauza atingere persoanei care, de voie sau fără intenție ne-a jignit sau ne-a mâniat.

Reacția la anumite situații se educă. E mult mai greu să-ți educi emoțiile, în schimb putem foarte ușor să ne educăm reacțiile. De fapt, educarea și controlul emoțiilor începe de la controlul reacțiilor.

Savatie Baștovoi - Sputnik Moldova
Savatie Baștovoi: A fi sensibil înseamnă a trăi la plinătatea intensității viața

Prima și cel mai greu de controlat reacție este vorbirea. "Pentru că toţi greşim în multe chipuri; dacă nu greşeşte cineva în cuvânt, acela este bărbat desăvârşit, în stare să înfrâneze şi tot trupul", scria acum 2000 de ani apostolul Iacob.

Limba este un organ mic care ne mișcă încotro vrea, la fel cum lopata mică a unei corăbii îi condiționează direcția. Această comparație făcută de apostol ne arată gravitatea urmărilor pe care le poate produce un cuvânt nepotrivit în viața noastră. Căci, nu-i așa, toate divorțurile, prieteniile stricate, afacerile falimentate, șansele pierdute au început de la un cuvânt spus într-o stare emoțională proastă.

Soluția? O dă prorocul David: "Mâniați-vă, dar nu greșiți — de cele pe care le ziceți în inimile voastre, în așternuturile voastre vă căiți". Este cu neputință ca cineva să nu se tulbure în sinea sa, dar oprirea răzbunării, care începe printr-o vorbă pripită, vă va umple de bucurie în dimineața următoare, când vă veți trezi fără mustrări de conștiință.

Fluxul de știri
0