Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Savatie Baștovoi: A fi sensibil înseamnă a trăi la plinătatea intensității viața

© Facebook / Savatie BaștoivoiSavatie Baștovoi
Savatie Baștovoi - Sputnik Moldova
Abonare
"Dacă inima noastră ajunge să suspine în adânc pentru răutatea din lume, prin aceasta doar ne asemănăm cu sfinții și cu Hristos, care a suspinat pentru neamul lui Israel aflat în încercare".

CHIȘINĂU, 8 mart — Sputnik. Egumenul Savatie Baștovoi publică pe antiparenting.ro un eseu despre sensibilitate, insensibilitate și tulburare: până unde trebuie să meargă sensibilitatea unui om, care sunt limitele sensibilității și ale insensibilității. Reproducem mai jos textul egumenului, poetului, prozatorului, publicistului și editorului Savatie Baștovoi.

Fiți sensibili, căci a fi sensibil înseamnă a trăi la plinătatea intensității viața

M-am gândit foarte mult dacă sensibilitatea se poate educa sau oamenii se nasc cu un anumit grad de sensibilitate. Există oameni insensibili? Cred mai degrabă că există oameni care nu au fost educați să facă apel la sensibilitate. Că circumstanțele vieții lor sunt de așa natură încât sensibilitatea mai degrabă le dăunează, decât le ajută.

Ați auzit desigur de multe ori îndemnul: „Nu mai pune la inimă, nu mai fi așa sensibil". Tot mai des suntem sfătuiți să ne deconectăm de la tot ce nu ne face bine, ne tulbură. Dar nepăsarea nu este o soluție, căci omul nepăsător ajunge să aibă o inimă împietrită, lipsită de iubire.

Savatie Baștovoi - Sputnik Moldova
Societate
Remediul Ieromonahului Savatie Baștovoi împotriva depresiei

Soluția este un compromis dintre sensibilitate și afectare. A fi sensibil înseamnă a observa, a fi atent la lumea din jur. Atenția cu care tratăm tot ce ne înconjoară ne face doar mai delicați, mai frumoși, mai iubiți și nu este neapărat o condiție să suferim o tulburare sau amărăciune de pe urma sensibilității noastre. Iar dacă inima noastră ajunge să suspine în adânc pentru răutatea din lume, prin aceasta doar ne asemănăm cu sfinții și cu Hristos, care a suspinat pentru neamul lui Israel aflat în încercare.

Așadar, sfatul pe care ar trebui să-l auzim mai des nu este: "să nu-ți pese", ci mai bine: "fii sensibil, dar nu te tulbura".

Sunt convins că sensibilitatea se educă, se cultivă prin bunăvoința părinților și a dascălilor. Un om sensibil are de o mie de ori mai multe motive să se bucure de tot ce observă: cerul, copacii, frumusețea păsărilor sau a florilor, amurgul și răsăritul, chiar și tristețea și singurătatea pot avea pentru el înțelesuri adânci, pline de învățăminte. Fiți sensibili, căci a fi sensibil înseamnă a trăi la plinătatea intensității viața.

Fluxul de știri
0