Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Experţii trag un semnal de alarmă: Un val de căldură cum nu a mai fost până acum

© Sputnik / Alexandr Lyskin / Accesați arhiva multimediaArctic
Arctic - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Chiar dacă am avut un sfârşit de iarnă destul de geros, cu valuri de frig polar pe continentul european, experţi afirmă că Cercul Arctic se confruntă cu un val de căldură fără precedent.

CHIŞINĂU, 10 mart — Sputnik. Specialiştii afirmă că efectele încălzirii globale influenţează catastrofal situația din regiunea arctică. Astfel, cercul polar arctic s-a confruntat cu cea mai călduroasă iarnă înregistrată vreodată. Paradoxal, dar anume acest lucru a condiţionat gerurile cumplite din ultima perioadă.

Alarmant! Moldova ar putea pierde şi ultima sa bogăţie>>>

Grosimea stratului de gheață marină a atins un nou record minim în acest an, arată date oficiale publicate acum câteva zile de Statele Unite, comunică The Guardian, citat de digi24.ro..

„Este pur și simplu o nebunie (ce se petrece — n.r.). Aceste valuri de căldură — nu am mai văzut niciodată așa ceva", a declarat Mark Serreze, directorul National Snow and Ice Date Center din Boulder, Colorado, care studiază Cercul Arctic din 1982.

Mai mult decât atât, experții sunt convinși că încălzirea globală este responsabilă de frontul siberian care a lovit Europa în ultimele săptămâni și nord-estul Statelor Unite ale Americii.

Сильные морозы - Sputnik Moldova
Prognoze meteo alarmante: Ne așteaptă al doilea val de frig arctic

La finele lunii februarie, temperatura medie calculată de meteorologii danezi deasupra Cercului Polar Artic era cu 20 de grade mai ridicată decât ar fi trebuit să fie. Această încălzire subită era responsabilă de vortexul polar de pe continentul european.

În cel mai nordic punct al Groenlandei au fost înregistrate 61 de ore de temperaturi peste pragul de îngheţ, numai de la începutul acestui an — un record îngrijorător.

Vortexul polar revărsat peste toată Europa a fost rezultatul unei inversiuni termice. Aerul cald a urcat dinspre oceanul Atlantic şi din strâmtoarea Bering spre Polul Nord şi a forţat desprinderea unei mase de aer rece, care a coborât peste continent.

Fluxul de știri
0