Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Palmă dură pentru UE: Ungaria a repatriat aurul - „Nu am nevoie de fonduri UE”

© REUTERS / Francois LenoirHungary's Prime Minister Viktor Orban reacts as he arrives at a European Union leaders extraordinary summit on the migrant crisis, in Brussels, Belgium September 23, 2015.
Hungary's Prime Minister Viktor Orban reacts as he arrives at a European Union leaders extraordinary summit on the migrant crisis, in Brussels, Belgium September 23, 2015. - Sputnik Moldova
Abonare
Premierul Ungariei blochează orice tentativă a Europei de a sancționa Polonia – Bruxellesul nu are ce face.

BUCUREȘTI, 7 martie, Sputnik, Dragoș Dumitriu. „Economia Ungariei va creşte cu 4% în următorii ani, va ajunge la un nivel foarte scăzut al şomajului până în 2022, timp în care salariile vor creşte, şi nu mai are nevoie de fondurile de la Uniunea Europeană pentru a avea succes", a declarat premierul maghiar Viktor Orban, transmite Agerpres, din surse Reuters. 

Слитки золота - Sputnik Moldova
Ce a mai rămas din Tezaurul României?

Ulterior, Viktor Orban a mai dezvăluit o interesantă manevră, asupra căreia se pot face diverse speculații, mai ales în contextual declarației anterioare — Banca Naţională a Ungariei a adus în țară ultimele cantități de aur bancar, încheind astfel repatrierea, de la Londra la Budapesta, a rezervei de aur a Ungariei.

Orban nu are niciun fel de emoții în privința lucrului cu Uniunea Europeană, despre care spune că e necesară a avea acces la piețele acesteia, dar nu pentru fonduri. „Nu de banii europenilor avem nevoie, ci de piaţa lor, de aceea trebuie să rămânem în UE", declară fără rețineri Viktor Orban.

Sursa citată arată că Ungaria are un scor mai maxim pozitiv în privința fondurilor europene. De exemplu, în 2015 a absorbit 5,6 miliarde de euro fonduri UE, contribuind cu numai 946 de milioane de euro — de unde rezultă că este unul dintre statele cu cele mai mari beneficii nete din fonduri UE pe cap de locuitor.

Cu toate acestea, Orban nu cedează în fața capitalului străin, după modelul românesc. Numai forţele care sprijină o intervenţie străină susţin că fondurile UE sunt o precondiţie pentru succesul economic al Ungariei, spune Orban, care declară că „fondurile anuale de la Bruxelles au fost eclipsate de rezultatele economice bune ale Ungariei".

Agerpres menționează că, actualmente, oficiali de la Bruxelles discută despre posibilitatea de a condiţiona o parte din fondurile comunitare de „respectarea statului de drept", vezi presiunile la care este supusă România. Ori, spre deosebire de noi, Orban nu are asemenea griji — nu a căzut în plasa UE.

Премьер-министр Венгерской Республики Виктор Орбан. Архивное фото, Viktor Orban - Sputnik Moldova
Viktor Orban a început războiul de eliberare a Europei de Uniunea Europeană

Mai mult, în același sens al independenței față de UE, Viktor Orban a anunțat că va bloca orice tentativă de a Uniunii Europene de a sancționa Polonia.

Cu alte cuvinte, Orban, care se pregătește de alegeri pentru luna aprilie, partidul său fiind pe primul loc în acest moment, dă o lecție țărilor UE cum trebuie să lucrezi cu UE pentru a avea succes și pentru a-ți păstra independența.

Să mai menționăm că pe plan intern, Orban vizează un program de reforme sociale, cu subvenții și creșterea pensiilor, pe la extern are realții excelente și profitabile și cu estul, și vestul — iar pe plan energetic, poate cel mai important domeniu în economia guvernului, Ungaria beneficiază de condiții speciale din partea Rusiei și e gata să pună mâna pe o parte din rezervele de gaz din Marea Neagră, unele aparținând României.

Fluxul de știri
0