Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Meteorolog: Vremea se schimbă radical, ce ne așteaptă în zilele următoare

© Sputnik / Мирослав РотарьКоллективное бессознательное по-птичьи.
Коллективное бессознательное по-птичьи. - Sputnik Moldova
Abonare
Șeful Centrului de Prognoze Meteorologice a Serviciului Hidrometeorologic de Stat a explicat pentru Sputnik ce factori vor determina încălzirea vremii în Moldova.

CHIȘINĂU, 6 mart — Sputnik. Schimbarea bruscă a vremii, de la temperaturi foarte joase la +15 grade, are legătură vu valul de căldură care se deplasează spre Republica Moldova din Sud, i-a comunicat reporterului Sputnik Șeful Centrului de Prognoze Meteorologice a Serviciului Hidrometeorologic de Stat, Ghenadie Roșca.

Dacă marți în orele nopții mai sunt așteptate temperaturi de —3..-8 grade Celsius, în următoarele zile în Moldova va începe să se încălzească. Astfel, în pofida temperaturilor negative care se vor înregistra noaptea, pe 6 martie valorile termice vor urca ziua până la +1..+6 grade. Din această dată, temperaturile vor crește constant și deja joi vor depăși +10 grade Celsius. Însă mercurul din termometre va continua să urce, astfel că valorile termice diurne vor atinge maxime de +14..+19 grade.

"Vom scăpa treptat de frigul care a fost până acum pentru că se apropie un val de aer cald. Va trece un front atmosferic. Ca urmare, pe alocuri vor cădea precipitații sub formă de ploaie, însă temperaturile vor continua să crească", a menționat Roșca.

Interlocutorul a precizat că valul de aer cald va veni din Sud.

Дятел - Sputnik Moldova
Prognoza meteo: Vremea ne aduce o mare surpriză până la sfârșitul săptămânii

"Este un fenomen obișnuit — atunci când la noi cresc temperaturile, căldura vine din Sud. Însă temperaturile pe care le anticipăm sun extrem de ridicate pentru această perioadă a anului. Pe timpul zile, temperaturile ar trebui să oscileze în mod normal între +4 și +5 grade Celsius, nu mai mult", a afirmat Roșca.

Totodată, el a subliniat că gerurile puternice, care au început în sfârșit să se domolească, nu constituie un record pentru Republica Moldova.

"În ultimele zile nu am înregistrat valori negative record, deoarece au fost ani în care temperaturile au coborât și mai mult. De exemplu, la stația meteo din Briceni au fost înregistrate și temperaturi de —26 grade, iar iarna aceasta am avut doar —23", a conchis meteorologul.

Până pe 6 martie, în Moldova rămâne în vigoare Codul Galben de avertizare hidrologică. Meteorologii atenționează că, în condițiile meteo actuale, gheața pe râurile, bazinele acvatice şi lacurile de acumulare din ţară va fi subțire, prezentând pericol pentru cei care se vor aventura să pășească pe suprafața acesteia.

Fluxul de știri
0