Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Scandal și panică la o grădiniță: Dădacă, diagnosticată cu tuberculoză

© Sputnik / Игорь Зарембо / Accesați arhiva multimediaCopii la grădiniță în timpul mesei
Copii la grădiniță în timpul mesei - Sputnik Moldova
Abonare
Scandal și panică la o grădiniță din Chișinău: copiii au fost expuși riscului de infectare cu TBC, după ce au intrat în contact cu o dădacă bolnavă de tuberculoză. Părinții și copiii sunt îndemnați să facă de urgență a testului Mantoux

CHIȘINĂU, 6 mar — Sputnik. Părinții copiilor care frecventează grădinița Nr. 68 din sectorul Râșcani al Capitalei sunt extrem de alarmați. Mămicile vorbesc despre faptul că una din dădace a fost internată în spital, fiind diagnosticată cu ftizie în formă deschisă. În cele din urmă, s-a dovedit că zvonurile nu au fost lipsite de temei. Angajații instituției medicale au confirmat temerile părinților.

„Această persoană a activat în calitate de dădacă în mai multe grupe, i-a înlocuit pe alții când a fost necesar. Mai mult decât atât, a însoțit copii în transport și s-a aflat în contact direct cu mulți dintre ei. Presupun, chiar și cu copilul meu", a declarat Svetlana, mama unuia dintre copiii care frecventează această instituție preșcolară, pentru reporterul Sputnik Moldova.

Grădinița oferă transport special pentru toți copiii. În prezent, instituția preșcolară activează în regim obișnuit, fiind frecventată în fiecare zi de 80 de micuți. Aceasta nu a fost închisă, iar numărul copiilor nu a fost redus.

"Activez de peste 40 de ani în această grădiniță și este pentru prima dată când se întâmplă așa ceva!", a declarat lucrătorul medical, Galina, recunoscând că este îngrijorată de situația creată.

Ruslan Codreanu - Sputnik Moldova
Vrei să-ți transferi copilul la o altă grădiniță? O poți face online

Potrivit ei, când dădaca s-a îmbolnăvit, ea s-a adresat medicului de familie, pe care l-a frecventat pe parcursul a câtorva săptămâni.

"Doctorul a trimis-o la fluorografie, suspectând-o de o pneumonie. După ce toate tratamentele s-au dovedit a fi ineficiente, dădaca s-a adresat unui pneumolog, care a diagnosticat-o cu tuberculoză, îndreptând-o la dispensar", a povestit doamna Galina.

Potrivit lucrătorului medical, încăperile grădiniței au fost dezinfectate cu clor, iar dădaca nu va mai reveni la locul de muncă.

„A lucrat sârguincios timp de opt ani. Din momentul în care s-a aflat că are tuberculoză, toți lucrătorii au fost supuși unui control medical. Nu încercăm să ascundem acest caz. Au fost înștiințate toate instituțiile abilitate pentru că înțelegem foarte bine gravitatea situației", a subliniat interlocutorul.

Dădaca nu mai vine la serviciu din luna februarie. Ea se află în concediu medical, fiind spitalizată.

„Am aflat abia acum, la începutul lunii martie despre acest incident! Suntem șocați cu toții!", a declarat Svetlana, una dintre mămicile care consideră că administrația instituției trebuia să fie mai activă și să colaboreze mai strâns cu părinții.

Spital - Sputnik Moldova
Tuberculoză la o grădiniță din Chișinău

„Ni s-a spus să facem testul Mantoux, însă nu ne-au fost explicate toate detaliile", mai spune Svetlana, una dintre mămici.

"Copii locuiesc în diferite sectoare. Nu toți părinții au reușit să reacționeze. Ne este greu că comunicăm cu toți părinții, pe unii îi vedem foarte rar. Iată de ce îi contactăm la telefon și discutăm cu fiecare în parte. Le explicăm că este nevoie de testul Mantoux și că nu este vorba de o vaccinare. În plus, acum în Chișinău este o situație epidemiologică complicată, orașul este plin de viruși. Unii ne-au tratat cu înțelegere, alții au fost agresivi. Însă acest lucru s-a întâmplat și trebuie să acționăm conform instrucțiunilor, și asta facem", a mai adăugat Galina, lucrătorul medical al grădiniței.

Fluxul de știri
0