CHIȘINĂU, 5 mart — Sputnik. Ministerul Finanțelor a supus dezbaterilor publice un proiect de hotărâre prin care urmează a fi stabilită modalitatea de acordarea a facilităților fiscale și vamale aferent importului obiectelor de cult, precum și lista obiectelor de cult ce pot fi importate cu acordarea scutirii de taxa vamală, taxa pentru efectuarea procedurilor vamale și scutire de TVA fără drept de deducere.
De aceste facilități fiscale și vamale vor putea beneficia doar cultele religioase care vor fi incluse în Lista beneficiarilor de facilități fiscale și vamale pentru importul obiectelor de cult. Pentru a fi incluși în Lista respectivă, beneficiarii vor trebui să depună o cerere la Serviciul Vamal, cu anexarea următoarelor documente:
- copia certificatului de înregistrare al beneficiarului, eliberat de către Ministerul Justiției;
- copia contractului în baza căruia sunt importate obiectele de cult;
- copia contractului încheiat între persoana terță și beneficiar — în cazul în care importul se efectuează de către persoana terță;
- copia procurii și a actului de identitate a reprezentatului — în cazul în care importul se efectuează prin intermediul reprezentantului;
- lista obiectelor de cult ce urmează a fi importate cu indicarea obligatorie a pozițiilor tarifare ale acestora, conform Nomenclaturii Combinate a Mărfurilor aprobate prin Legea nr. 172 din 25 iulie 2014.
Cererea va fi examinată în termen de 15 zile lucrătoare de la data depunerii acesteia de către beneficiar.
După examinarea cererii și a documentelor anexate, Serviciul Vamal emite Decizia privind acceptarea/refuzul includerii în Listă (în continuare — Decizie) și remite, în termen de 5 zile lucrătoare, Decizia respectivă în adresa Ministerului Finanțelor.
Ministerul Finanțelor, în baza Deciziei recepționate de la Serviciul Vamal, elaborează în termen de 10 zile proiectul Hotărârii Guvernului pentru completarea Listei.
Toate aceste scutiri vor fi aplicate la importul obiectelor de cult specificate în anexa numărul 2 al documentului. Beneficiarul, persoana terță sau reprezentantul au dreptul să importe obiectele de cult cu aplicarea scutirilor după aprobarea de către Guvern a proiectului Hotărârii Guvernului pentru completarea Listei și publicarea acesteia în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
Totodată, în document este menționat faptul că în cazul înstrăinării de către beneficiar a obiectelor de cult importate cu acordarea facilităților fiscale și vamale, TVA, taxa vamală și taxa pentru efectuarea procedurilor vamale se calculează și se achită de către acesta, pornind de la valoarea în vamă la momentul depunerii declarației vamale.