Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cum a afectat gerul recolta culturilor de toamnă. Ce spun specialiștii

© Photo : Facebook / Météo PlusСнег в Румынии, 21 сентября 2017
Снег в Румынии, 21 сентября 2017 - Sputnik Moldova
Abonare
Specialiștii recomandă crearea noilor soiuri și hibrizi, cât și promovarea unui sistem de agricultură durabilă, inclusiv ecologică, adaptat la provocările cu care se confruntă agricultorii.

CHIȘINĂU, 5 mart – Sputnik. Temperaturile polare din ultimele zile de iarnă și de la începutul primăverii nu au afectat culturile de toamnă, potrivit unei analize prezentată de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. 

”Majoritatea terenurilor de toamnă, însămânțate cu grâu și orz sunt acoperite cu zăpadă, iar temperaturile joase, înregistrate în ultimele zile, nu prezintă pericol pentru dezvoltarea lor”, se spune în nota informativă făcută publică de minister.

Potrivit specialiștilor, precipitațiile din luna septembrie au permis pregătirea solului și însămânțarea culturilor de toamnă în termeni optimali pe majoritatea suprafețelor ocupate de culturi cerealiere de toamnă, iar condițiile climaterice din lunile octombrie și noiembrie au favorizat creșterea și dezvoltarea acestora.

Zăpada căzută în a II-a decadă a lunii decembrie a dispărut repede din cauza temperaturilor ridicate până la plus10 grade în timpul zilei, care au contribuit la regenerarea slabă a vegetației până la sfârșitul primei decade a lunii ianuarie, iar zăpada din a II-a decadă a lunii ianuarie a acoperit cu un strat de 30-40 cm aproape toate suprafețele însămânțate cu culturi de toamnă, menținându-se până la sfârșitul lunii.

Сильные морозы - Sputnik Moldova
Gerul se întețește în Moldova. Meteorologii au actualizat avertizarea de frig polar

Temperaturile joase de până la minus 20 de grade pe timp de noapte, de la sfârșitul lunii ianuarie, n-au influențat negativ, chiar și pe terenurile fără zăpadă, deoarece au fost de scurtă durată.

Zăpada din a II-a decadă a lunii februarie a protejat și continuă să protejeze semănăturile culturilor de toamnă până în prezent.

Potrivit datelor oferite de Serviciului Hidrometeorologic de Stat, condițiile agrometeorologice în perioada lunilor de iarnă, până la sfârșitul lunii februarie, au fost satisfăcătoare pentru iernarea culturilor de toamnă. În funcție de respectarea procedeelor agrotehnice, în diferite zone pedoclimatice a Republicii Moldova condițiile climatice au influențat diferențiat asupra culturilor cerealiere. 

Lucrările de primăvară vor demara odată cu încălzirea stabilă a timpului. Lucrarea solului se va efectua doar la maturizarea lui fizică. Specialiștii recomandă să fie evitaate lucrările de nivelare a solului, în locurile unde terenul a fost nivelat din toamnă.

Alertă meteo de schimbare a vremii. Meteorologii au emis două coduri galbene>>>

”Odată cu stabilirea valorilor termice stabile vor fi însămânțate terenurile cu culturile de primăvară devreme (orz de primăvară, ovăz, borceag, mazăre de primăvară). Consecutiv, vor fi însămânțate culturile, conform cerințelor biologice față de condițiile de creștere”, susțin experții.

Aceștia mai recomandă crearea noilor soiuri și hibrizi, cât și promovarea unui sistem de agricultură durabilă, inclusiv ecologică adaptat la provocările cu care se confruntă agricultorii. În acest sens, se recomandă producătorilor agricoli să cultive: meiul, sorgul, hrișca, năutul. Aceste culturi permit o adaptare mai potrivită la schimbările climatice, ținând cont de manifestarea tot mai frecventă a secetelor din ultimii ani.

Fluxul de știri
0