Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

CSM decide marți asupra candidaturii noului judecător la Curtea Constituțională

© Sputnik / Мирослав Ротарьконституционный суд curtea constituțională
конституционный суд curtea constituțională - Sputnik Moldova
Abonare
Pentru acest post concurează doar un singur candidat. Este vorba despre președintele Curții Supreme de Justiție, judecătorul Mihai Poalelungi.

CHIȘINĂU, 5 mart – Sputnik. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) va examina în cadrul ședinței de marți, 6 martie, chestiunea cu privire la desfășurarea concursului pentru suplinirea funcţiei de judecător la Curtea Constituţională. Proiectul se află primul pe agenda ședinței CSM, care va începe la ora 9.00.

Pentru acest post concurează doar un singur candidat. Este vorba de președintele Curții Supreme de Justiție, judecătorul Mihai Poalelungi. 

Конституционный суд - Sputnik Moldova
Societate
Ultima oră: Cine vine în locul lui Panțîru la Curtea Constituțională

Funcția de judecător la Curtea Constituţională a rămas vacantă la 31 ianuarie, după ce Tudor Panțâru a demisionat din motive personale din funcția de președinte și judecător al Curții Constituționale. Tudor Panțâru a fost numit în funcţia de judecător al Curţii Constituţionale prin Hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii din 12 februarie 2013.

Curtea Constituţională este alcătuită din șase judecători, numiţi pentru un mandat de șase ani. Doi judecători sunt numiţi de Parlament, doi de Guvern şi doi de Consiliul Superior al Magistratului.

Judecător al Curţii Constituţionale poate fi persoana care deţine cetăţenia Republicii Moldova, are domiciliul în ţară, are pregătire juridică superioară, înaltă competenţă profesională şi o vechime de cel puţin 15 ani în activitatea juridică, în învăţământul juridic superior sau în activitatea ştiinţifică.

Limita de vârstă pentru numirea în funcţia de judecător al Curţii Constituţionale este de 70 de ani.

La intrarea în exercitarea funcţiei, judecătorul Curţii Constituţionale depune jurământ în faţa Parlamentului, Preşedintelui Republicii Moldova şi Consiliului Superior al Magistratului.

Fluxul de știri
0