Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

De astăzi, vom avea altfel de lei moldovenești

© Photo : Banca Națională a MoldoveiDin 28 februarie 2018, BNM pune în circulație noi monede metalice: de 1, 2, 5 și 10 lei
Din 28 februarie 2018, BNM pune în circulație noi monede metalice: de 1, 2, 5 și 10 lei - Sputnik Moldova
Abonare
Banca Națională a Moldovei pune în circulație, începând cu data de 28 februarie, monede cu valoarea de 1, 2, 5 și 10 lei.

CHIȘINĂU, 28 feb –Sputnik. Banca Națională a Moldovei (BNM) pune în circulație, începând cu data de 28 februarie, o serie nouă de monede metalice, care vor circula în paralel cu bancnotele existente de aceeași valoare nominală. Anunțul a fost făcut astăzi de oficialii BNM în cadrul unui eveniment dedicat monedei naționale la cea de-a 25-a aniversare. 

lei, леи - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Bancnota cu valoarea de 1 leu va fi înlocuită cu moneda de 1 leu

De astăzi, în circuit vor apărea monedele cu valoarea de 1 leu, 2, 5 și 10 lei. În premieră, BNM introduce în circulație moneda cu valoarea de 2 lei. Monedele cu valoarea de 1 leu și 2 lei sunt confecționate din oțel și sunt placate cu nichel. Monedele cu valoarea de 5 și 10 lei sunt confecționate din oțel și sunt acoperite cu nichel și aramă. 

Monedele au muchii cu zimți diferiți pentru a fi deosebite. De asemenea, monedele au o masă și grosime diferite.  

BNM a lansat consultări publice privind elaborarea conceptului pentru designul monedelor noi. În cadrul concursului 33 de autori au prezentat 80 de concepții.

Cetățenii Republicii Moldova pot crea designul monedelor de 1 leu și 2 lei>>>

Designul noilor monede de 1, 2, 5 și 10 lei reprezintă o geneză a stemei Țării Moldova din perioada medievală.

Fluxul de știri
0