Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

CEC vine cu o precizare importantă privind alegerea primarilor în Chișinău și Bălți

© Sputnik / Мирослав РотарьЦИК
ЦИК - Sputnik Moldova
Abonare
Comisia Electorală Centrală vine cu unele precizări la procedura de stabilire a datei pentru organizarea alegerilor locale noi în Chișinău și Bălți.

CHIȘINĂU, 28 feb –Sputnik. În contextul unor informații eronate, apărute în presă, cu privire la examinarea cererilor de demisie ale primarilor municipiilor Bălți și Chișinău, Comisia Electorală Centrală vine cu unele informații și precizări.

Dorin Chirtoacă - Sputnik Moldova
Politică
Dorin Chirtoacă nu mai are cale de întoarcere la Primăria Chișinău

CEC anunță că secretarii consiliilor municipale din cele două municipii au comunicat despre faptul că primarul din Chișinău, Dorin Chirtoacă, și primarul din Bălți, Renato Usatîi, și-au dat demisia. Adresarea din partea secretarului Consiliului Municipal Chişinău a fost înregistrată la Comisie în data de 19 februarie, iar cea trimisă de secretarul Consiliului Municipal Bălți a fost recepționată de CEC la data de 20 februarie.

Potrivit Codului Electoral, alegerile locale noi au loc dacă primarul a demisionat, data alegerilor noi se stabileşte de către CEC în termen de cel mult 30 de zile de la data constatării circumstanțelor, cu cel puţin 60 de zile înainte de ziua alegerilor, cu condiția că alegerile noi vor avea loc concomitent cu alte alegeri locale noi deja stabilite, de cel mult 2 ori pe an, primăvara şi toamna.

Alegerile locale noi în Chișinău. Detaliul care nu trebuie ignorat>>>

Comisia Electorală Centrală a stabilit deja pentru data de 20 mai 2018 desfășurarea alegerilor locale noi în alte 5 localități.

”În prezent, CEC examinează demersurile depuse, inclusiv face o estimare a cheltuielilor necesare pentru organizarea alegerilor locale noi în municipiile Bălți și Chișinău, care nu sunt planificate în bugetul de stat, după care va lua decizia privind alegerile locale noi în cadrul unei ședințe publice, cu respectarea termenelor legale sus-menționate”, anunță instituția într-un comunicat de presă.

Fluxul de știri
0