Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Dorin Chirtoacă nu mai are cale de întoarcere la Primăria Chișinău

© Sputnik / Miroslav RotariDorin Chirtoacă
Dorin Chirtoacă - Sputnik Moldova
Abonare
CMC a luat act de cererea de demisie a lui Dorin Chirtoacă, anchetat penal în două dosare de corupție, din funcția de primar general al municipiului Chișinău.

CHIȘINĂU, 27 feb – Sputnik. Consiliul Municipal Chișinău (CMC) a luat act, în ședința de astăzi, de cererea de demisie a lui Dorin Chirtoacă din funcția de primar general al municipiului Chișinău.

În data de 16 februarie Dorin Chirtoacă și-a depus oficial demisia din funcția de primar general al municipiului Chișinău la Consiliul Municipal Chișinău (CMC) și la Comisia Electorală Centrală (CEC). 

”Am decis să renunț la funcția de primar în semn de protest față de fărădelegile care au loc în Chișinău și împotriva mea”, a declarat Chirtoacă, care este suspendat din funcția de primar, fiind anchetat pentru corupție în două dosare penale.

Руссу Алина председателя Центральной избирательной комиссии - Sputnik Moldova
EXCLUSIV: Președintele CEC a explicat când vor avea loc alegerile locale noi în Chișinău

În continuare CMC trebuie să prezinte demersurile necesare la CEC. La rândul său CEC urmează să examineze dosarul depus de CMC și să decidă asupra datei alegerilor locale noi în Chișinău. 

Președintele CEC, Alina Russu, a declarat pentru Sputnik Moldova că dacă dosarul va fi depus în timp util la CEC, atunci în Chișinău ar putea fi organizate alegerile locale noi pe data de 20 mai, când au fost stabilite alegeri locale noi în mai multe localități din țară. 

Potrivit legislației electorale naționale, în acest caz timp util înseamnă 20 martie 2018, adică cu 30 de zile înainte de alegeri. Data alegerilor noi se stabileşte de către Comisia Electorală Centrală în termen de cel mult 30 de zile de la data constatării circumstanţelor, cu cel puţin 60 de zile înainte de ziua alegerilor, cu condiţia că alegerile noi vor avea loc concomitent, de cel mult 2 ori pe an, primăvara şi toamna. 

Astfel, dacă în 20 mai, în Chișinău va fi organizat un nou scrutin pentru alegerea primarului municipiului Chișinău, atunci primarul ales va avea mandat de doar un an, până la viitoarele alegeri locale generale ordinare care se vor desfășura la începutul verii anul viitor. 

Dorin Chirtoacă renunță oficial la funcția de primar al municipiului Chișinău>>>

Dorin Chirtoacă a fost reținut pe data de 25 mai 2017 de procurorii Anticorupție. Acesta s-a aflat în arest la domiciliu după care a fost plasat sub control judiciar. Chirtoacă a fost suspendat din funcția de primar al Capitalei. Acesta are statut de învinuit în dosarul parcărilor cu plată din Chișinău. Potrivit actului de învinuire, fiind în funcția de primar al Capitalei, Chirtoacă a comis acte de corupere pasivă, în variantă agravată şi infracţiunea de trafic de influenţă, în variantă agravată, în cadrul proiectului parcărilor cu plată. Conform mărturiilor oferite în cadrul anchetei, Chirtoacă urma să ridice o recompensă de 13 la sută din veniturile companiei care urma să amenajeze parcările cu plată în Chișinău.

Pe numele lui Chirtoacă a mai fost deschis un dosar penal în care acesta este învinuit de depășirea atribuțiilor de serviciu.

Dorin Chirtoacă se află la al treilea mandat consecutiv în funcția de primar al municipiului Chișinău. Primul mandat l-a obținut în urma turului doi al alegerilor locale generale din 17 iunie 2007. 

În prezent, interimatul la funcția de primar al municipiului Chișinău îl deține Silvia Radu, fosta șefă la Gaz Natural Fenosa.

Fluxul de știri
0