Protest fără precedent la Ierusalim: A fost închisă Biserica Sfântului Mormânt

© Sputnik / Виталий Белоусов / Accesați arhiva multimediaBiserica Sfântului Mormânt al lui Iisus Hristos
Biserica Sfântului Mormânt al lui Iisus Hristos - Sputnik Moldova
Abonare
Responsabili creștini au luat duminică o decizie fără precedent de a închide biserica ce găzduiește Sfântul Mormânt al lui Iisus și care se află în Ierusalim. Ei protestează astfel față de măsurile fiscale israeliene.

CHIȘINĂU, 26 sept — Sputnik. "Prea mult este prea mult. Încetați să mai persecutați bisericile", scrie pe afișele derulate în jurul Bisericii Sfântului Mormânt din Ierusalim. Aici este locul unde a fost crucificat, a murit și a reînviat Iisus Hristos, transmite rfi.ro.

Un proiect de lege vizează exproprierea bisericilor creștine de pe anumite terenuri și taxarea bisericilor care, de secole, sunt scutite de impozitele imobiliare.

Biserica Sfântului Mormânt - Sputnik Moldova
Fenomen inexplicabil care împiedică lucrările arheologilor de la Sfântul Mormânt

În fața ușilor închise ale Locului Sfânt, Patriarhul Ortodox grec Teofil al III-lea a anunțat solemn închiderea Bisericii:

"În semn de protest, am decis să luăm această măsură fără precedent și să închidem biserica Sfântului Mormânt. Suntem uniți și fermi pentru a ne proteja drepturile și proprietățile", a declarat el.

La conferința de presă au participat și reprezentanți ai Patriarhatului Greco-Ortodox, Sfântul Scaun şi Patriarhatul Armean. Ei susțin că are loc o campanie împotriva bisericilor şi comunităţilor creştine care există în Israel pentru a diminua prezența creștină în Ierusalim.

Biserica Sfântului Mormânt se află în interiorul fortificaţiilor oraşului vechi al Ierusalimului. Ea se află în Est, partea palestiniană a Orașului Sfânt pe care Israel o ocupă de 50 de ani, iar anexarea ei este considerată ilegală de comunitatea internațională. Încă din secolul al IV-lea, Biserica a fost un important loc de pelerinaj, iar partea care este administrată de ortodocși este în grija Bisericii Ortodoxe din Ierusalim.

Благодатный огонь привезли в Кишинев из Иерусалима - Sputnik Moldova
Când vom sărbători Paștele în anul 2018

De aproape 2.000 de ani, una dintre cele mai mari minuni sărbătorite de creștinii ortodocși este aprinderea Sfintei Lumini chiar în această biserică, la mormântul lui Iisus Hristos, în Sâmbăta Mare de dinainte de Paști.

Este o decizie excepțională, spune Wajeeh Nuseibeh, gardianul locului sfânt:

"Sperăm că totul va fi rezolvat de către municipalitate și că totul va reveni la normal pentru a permite pelerinilor să viziteze Sfânta Biserică", a spus el.

Biserica Sfântului Mormânt al lui Iisus Hristos va rămâne închisă deocamdată. Este posibil ca și alte locuri sfinte creștine să fie nevoite să își închidă porțile. O comisie ministerială israeliană trebuia să examineze proiectul de lege duminică dar discuțiile au fost amânate pentru o săptămână. Sute de mii de oameni vin aici anual în pelerinaj.

Fluxul de știri
0