CHIȘINĂU, 27 feb — Sputnik. Un copil de 10 luni a murit la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, fiind diagnosticat anterior cu rujeolă. Medicii de aici dau vina pe campaniile inconștiente antivaccinare.
Iniţial, copilul diagnosticat cu rujeolă a fost internat săptămâna trecută la Spitalul Judeţean Bacău. Ulterior, medicii băcăuani au cerut sprijinul infecţioniştilor de la Iaşi. Bebelușul a murit însă în mai puțin de 48 de ore de la transferul său la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva", scrie ziaruldeiasi.ro.
Al doilea caz de îmbolnăvire cu rujeolă a fost înregistrat în Moldova>>>
Potrivit medicilor, cazul micuţului ilustrează drama bebeluşilor care mor pentru că părinţii refuză să-i vaccineze.
„Copilul nu avea boli preexistente. Este un exemplu dramatic şi sugestiv pentru ce înseamnă nevaccinarea voluntară", subliniază dr. Mihnea Hurmuzache, director medical la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva" din Iaşi.
Din cauza campaniilor inconştiente antivaccinare, România se află pe primul loc în Europa, cu cele mai multe îmbolnăviri de rujeolă: peste 5.500, a mai adăugat specialistul.
Medicul precizează că sugarul avea făcute, până la vârsta de 10 luni, doar cele două vaccinuri obligatorii în maternitate, după naştere. După ce au ajuns acasă, părinţii nu i-au mai făcut niciun vaccin.
În acest caz, o boală evitabilă, cum este rujeola, nu a putut fi evitată, a accentuat reprezentantul instituției medicale.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, 15 ţări din Europa sunt afectate de epidemia de rujeolă, boală cunoscută cu denumirea de pojar. România se află pe primul loc, cu cele mai multe îmbolnăviri în 2017: peste 5.500.
După România, în clasament urmează Italia şi Ucraina. Conform OMS, cu toate că vaccinarea ar putea preveni îmbolnăvirea, rata imunizării a scăzut tot mai mult în ţările afectate. Numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România, în contextul epidemiei începute în februarie 2016, este de 10.836 de cazuri. Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile a precizat că 38 de bolnavi diagnosticaţi cu rujeolă în ultimii doi ani şi-au pierdut viaţa.