Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Epidemia de rujeolă amenință Moldova, infecția bântuie în România și Ucraina

© Sputnik / Grigoriy Vasilenko / Accesați arhiva multimediaMann trinkt Wodka auf der Straße
Mann trinkt Wodka auf der Straße - Sputnik Moldova
Abonare
Va afecta oare această maladie și țara noastră? Reporterul Sputnik Moldova a adresat această întrebare medicului-infecționist Galina Kiriakova, șefa secției reanimare de la Spitalul de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”

Nicu Gonciar, Sputnik Moldova

Focarele de rujeolă au fost semnalate în apropierea granițelor Moldovei. România și regiunea Odesa sunt cuprinse de această infecție. În raionul Bolgrad din regiunea Odesa a fost închisă o școală, dat fiind faptul că în anul 2017 rujeola a făcut deja victime printre copii.

Autoritățile din România fac față cu greu acestei epidemii. Doar în prima săptămână a lunii noiembrie au fost semnalate 24 de noi cazuri de îmbolnăvire, iar în total au fost înregistrate circa 10 mii de cazuri; există deja 30 de decese. Președintele României, Klaus Iohannis, încă din primăvară a calificat situația drept „catastrofală" și s-a pronunțat pentru vaccinarea obligatorie a populației.

Вакцинация против гриппа в Светлогорске - Sputnik Moldova
Rujeola face ravagii în România: 35 de morți. Vine și spre Moldova?

Riscă oare Moldova să fie cuprinsă de epidemia de rujeolă? Reporterul Sputnik Moldova a adresat această întrebare medicului-infecționist Galina Kiriakova, șefa secției reanimare de la Spitalul de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă".

„Focarele înregistrate în România și Ucraina reprezintă una dintre manifestările revenirii „ondulatorii" a virusului. În ultimii 25 de ani, populația Moldovei a trecut prin câteva valuri de acest fel. Odată cu anii, se formează un „strat" al populației care nu are imunitate la această maladie și atunci crește brusc nivelul de îmbolnăvire. În cazul dat este vorba de rujeolă (pojar), acesta fiind cazul de îmbolnăvire anume a persoanelor care nu au imunitate".

Medicii din mai multe țări europene și din întreaga lume constată alarmați că în ultimii ani numărul populației neimunizate a crescut considerabil. Conform experților, principala cauză este promovarea tot mai intensă a renunțării la vaccinare.

Aliona Serbulenco Corina Fusu guvern ministri - Sputnik Moldova
Vaccinarea în Moldova: Este sau nu singura soluție pentru a avea copii sănătoși

„Cu părere de rău, acestea sunt roadele democrației: oricui nu-i este lene publică azi pe internet comentarii absolut incompetente referitor la daunele vaccinării", a spus Galina Kiriakova.

Potrivit acesteia, rujeola este deosebit de periculoasă pentru persoanele mature care nu au fost vaccinate în copilărie.

„Firește, orice boală de copii, ca și rujeola, trebuie suportată în copilărie. Persoanele cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani suportă foarte greu această boală, iar consecințele pot fi foarte complicate și grave", a menționat specialistul Kiriakova.

Medicii susțin că Moldova nu va reuși să evite sporirea îmbolnăvirii de rujeolă, însă trebuie cel puțin să dea dovadă de precauție, fără a face panică.

„Focarele din România și Ucraina ne pun în gardă: dacă există la vecini, nici noi nu vom scăpa, nu va fi posibil. Rujeola este o infecție virotică contagioasă pentru care nu pot fi create obstacole. Aceasta nu este ciuma porcină în cazul căreia pot fi create la graniță cordoane sanitare interzicând importul în țară a cărnii infectate. Oamenii călătoresc dintr-o țară în alta, astfel încât virusul trece hotarele foarte ușor", a comentat Galina Kiriakova.

Totodată, specialistul-infecționist a subliniat că medicii moldoveni au o bogată experiență în tratarea rujeolei, iar în Moldova există toate preparatele și medicamentele necesare pentru combaterea răspândirii bolilor infecțioase.

Fluxul de știri
0