Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Tinerii din Moldova scapă de armată. Serviciul militar obligatoriu va fi anulat

© Sputnik / Мирослав РотарьДень открытых дверей Военная Академия
День открытых дверей Военная Академия - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Tinerii din Moldova scapă de armată. Serviciul militar obligatoriu va fi anulat etapizat, până în anul 2020.

CHIȘINĂU, 24 mart – Sputnik. Serviciul militar obligatori în Republica Moldova va fi anulat. Schimbarea se va produce treptat pe parcursul a doi ani. Anunțul a fost făcut de liderul Partidului Democrat, formațiune care se află la guvernare, Vladimir Plahotniuc, în cadrul unei conferințe de presă. 

”Considerăm că se impune o reformă profundă a acestui domeniu. Am luat decizia politică de a se renunța în Republica Moldova la serviciul militar obligatoriu. Acest lucru se va realiza etapizat. Aproximativ în doi ani numărul tinerilor care vor fi recrutați în armată va scădea până se va ajunge la eliminarea completă a serviciului militar obligatoriu”, a declarat Plahotniuc. 

Ministerul Apărării urmează să dea star oficial acestui proces. Primele acțiuni se vor produce în toamna anului 2018. 

militari, armata - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Ultima oră. Au început controale în Armată Națională. Se anunță demisii

”În locul recruților vor fi angajați militari profesioniști, în bază de contract. Astfel ca noi să creăm o armată modernă, dotată tehnic și financiar, cu soldați profesioniști. Astfel mii de tineri vor fi scutiți de povara recutării”, a precizat liderul PD. 

Potrivit Legii despre obligaţiunea militară şi serviciul militar al cetăţenilor Republicii Moldova, cetățenii care au împlinit 18 ani urmează să fie încorporaţi în serviciul militar în termen sau pentru pregătire militară obligatorie.  Încorporarea se face de două ori pe an: în mai-iunie şi în noiembrie-decembrie. 

Termenul serviciului militar obligatoriu în Moldova este de 12 luni, iar pentru militarii care îndeplinesc serviciul militar cu termen redus – 3 luni.


Fluxul de știri
0