Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ultima oră. Au început controale în Armată Națională. Se anunță demisii

© Ministerul Apărării militari, armata
militari, armata - Sputnik Moldova
Abonare
Ultima oră. Au început controalele în Armată. Militarii care au ignorat ordinul Comandantului suprem vor fi retrogradați

CHIȘINĂU, 7 sept – Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, Comandantul Suprem al Forțelor Armate, a dispus prin ordin, în dimineața zilei de joi, efectuarea unui control în unitățile militare care au delegat 57 de ostași ai Armatei Naționale la exercițiile multinaționale din Ucraina, contrar ordinului dat de Comandantul Suprem.

De asemenea, responsabilii din Armată care nu s-au supus ordinului Comandantului Suprem riscă să fie retrogradați. 

Militari moldoveni detașați pentru misiunea KFOR-6 în Kosovo - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Președintele – nu, Guvernul –da. Militarii moldoveni pleacă în Ucraina

”Președintele, la prima oră, a dispus prin ordin să fie efectuat un control în unitățile militare pentru a investiga situația minuțios, prezența sau absența militarilor și a lua decizii ce se impun, în conformitate cu legislația în vigoare, inclusiv și retrogradarea responsabililor în gradele militare”, a declarat consilierul socialist Ion Ceban.

Guvernul Republicii Moldova a aprobat, miercuri, o hotărâre care prevede participarea militarilor moldoveni la stagiul de pregătire ”Rapid Trident” din Ucraina, în pofida deciziei președintelui Igor Dodon, Comandant Suprem al Forțelor Armate, care a interzis participarea militarilor moldoveni la acest exercițiu.

Ulterior, șeful statului a uzat de dreptul său constituțional și a suspendat decizia luată în dimineața zilei de miercuri de Cabinetul de Miniștri. Imediat, Guvernul a declarat că nu va ceda, iar militarii noștri vor merge la exercițiile din Ucraina.

Президент Игорь Додон - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Președintele țării vorbește despre uzurparea puterii de stat

Dodon a declarat că decizia Guvernului indică la uzurparea puterii de stat.

”Sunt toate indiciile uzurpării puterii de stat. Cei care execută ordine ilegale trebuie să fie conștienți că răspunderea penală pentru încălcarea jurământului dat și trădarea intereselor naționale nu are termen de prescripție”, a declarat președintele țării.

Joi, a apărut o nouă ediție a Monitorului Oficial în care a fost publicată Hotărârea de Guvern cu privire la participarea reprezentanților efectivului Armatei Naționale la exercițiile militare din Ucraina.

Hotărârea de Guvern a fost suspendată prin decret de către Președintele Republicii Moldova, imediat după publicare. 

 

Fluxul de știri
0