Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Top 10 superstiții și concepții greșite despre Postul Mare

© Sputnik / Евгений ПанасенкоКэприянский Свято-Успенский Монастырь
Кэприянский Свято-Успенский Монастырь - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Ne aflăm în perioada Postului Mare și, din păcate, în societatea moldovenească mai circulă tot felul de superstiții și concepții greșite despre felul în care creștinii trebuie să postească.

CHIȘINĂU, 21 feb — Sputnik. Creștinii ortodocși sunt în Postul Paștelui, perioadă în care Biserica rânduiește reguli stricte în ceea ce privește înfrânarea de la consumul unor alimente.

Totuși, în societatea moldovenească mai circulă tot felul de superstiții și concepții greșite despre modul în care trebuie să postească creștinii. Publicația Altarul Credinței relevă zece dintre cele mai răspândite superstiții legate de Postul Mare.

Părintele Octavian Moșin - Sputnik Moldova
Șapte trepte ale Postului Mare - de la postul de bucate la cel de ferire de păcate

1. Trebuie să posteşti strict după rânduiala tipiconală.

Desigur că puteți să respectaţi postul cu stricteţea cerută, doar că v-am îndemna să aveţi grijă ca nu cumva râvna excesivă să nu aducă la serbarea triumfului Ortodoxiei pe patul de spital.

Corect ar fi să ne dăm seama de propriile puteri şi de starea noastră de sănătate, căci această rânduială a fost întocmită pentru monahi. Dacă totuşi consideraţi că veţi face faţă acestor cerinţe, nu exageraţi și nu impuneţi nimănui această rânduială.

2. Trebuie să citim cu atenţie compoziția produselor, iar în cazul în care nu sunetm siguri, să-i cerem sfatul duhovnicului.

Fie-vă milă de părinte! În această perioadă el şi aşa este suprasolicitat. Dacă chiar într-atât vă place să examinaţi componenţa produselor, faceţi-o pentru dvs, nu-i mai chinuiţi şi pe ceilalţi. Însă măsura postirii ar trebui să o stabilim în linii generale, fără a căuta dacă melanjul din biscuiţi este de post, sau nu.

3. Trebuie să fim foarte serioşi, să nu glumim şi să nu râdem.

Dacă v-aţi propus drept obiectiv să le arătaţi celor din jur că postul ortodox nu e o glumă, ci o perioadă tristă şi fără de bucurii, sunteți binevenit. Puţin probabil însă că acest comportament al dumneavoastră vă va apropia prietenii de creștinism.

Postul Paștelui  2018 - Sputnik Moldova
Postul Paștelui 2018: Regimul alimentar pentru fiecare zi

4. Nu e bine să ne serbăm ziua de naştere în post.

Dacă într-atât v-aţi pătrus de slujbele şi rugăciunile Postului Mare, nu serbaţi.

În cazul în care aveţi totuşi această dorinţa, o puteţi face. Astăzi nu este o probelemă să pregăteşti o masă de sărbătoare de post. Totodată, cu acest prilej s-ar putea înfăptui o faptă bună, desigur, în cazul în care şi invitaţii ar fi de acord.

5. Nu trebuie să spui la nimeni că posteşti.

La sigur că o puteţi face, doar că la ce bun?

În cazul în care cei din jur nu postesc sau chiar au o atitudine negativă față de credința, nu e nevoie să discutaţi despre aceasta. Cel mai probabil se va porni o ceartă şi îi va tulbura şi mai mult pe toţi. Însă în cazul în care sunteţi întrebat direct, ar fi bine să răspundeţi sincer.

6. Nu e bine să începi activităţi noi în post, cu atât mai mult să suporţi intervenţii medicale.

Iată încă o cale sigură de a vă alege cu o mulțime de probleme, sau poate chiar de a sfârşi mai tragic (în cazul unei boli grave).

Și dacă la serviciu vi se va încredinţa o nouă activitate, o veţi accepta sau veţi aştepta să fiţi concediat?

Iar dacă vi s-a împbolnăvit copilul, nu-l veţi trata? Sau veţi aştepta Învierea la care el poate să nu ajungă.

Raspunsul este evident: nu trebuie să căutăm motive pentru a nu face ceva, iar în cazul în care nu suntem siguri cum să procedăm, poate ar fi mai bine să ne rugăm?

7. Copiii concepuţi în post se vor naşte neapărat bolnavi sau vor avea o mulţime de patimi.

În ceea ce privește relațiile dintre soţi din timpul postului, precum și din afara lui, ar trebui să cunoaşteţi că este ceva ce ţine doar de cei doi soți. Biserica nu a fixat soţilor un program de convieţuire, căci nu poate intra în aceste amănunte, ci, a lăsat totul la ştiinţa lor şi la posibilitatea de a se iconomisi unul pe altul, potrivit cu natura, cu mijloacele şi cu idealul fiecăruia. Iar în privinţa datei conceptiei de folos vă va fi să cunoaşteţi despre varietatea zilelor de naștere ale sfinţilor Bisericii, a căror părinți nu au respectat întotdeauna posturile, dar asta nu ne împiedică astăzi să ne rugăm lor şi să le cinstim zilele în care s-au născut sau au trecut la Domnul.

Иверская образ Божией Матери - Sputnik Moldova
Calendar Ortodox: Postul Paștelui 2018 - istorie, semnificație și rânduieli liturgice

8. În perioada postului nu se poate primi taina Botezului.

Este întru totul greşit, această taină se săvărşeşte pe tot parcursul anului.

9. Trebuie să te împărtăşeşti o dată în an şi anume în Postul Mare.

Este total neîntemeiată afirmaţia şi reprezintă o superstiție răspândită, care le provoacă oamenilor teama că dacă se vor împărtăşi mai des, poate să li se întâmple ceva rău.

Împărtășania trebuie să fie nu deasă, nu rară, ci personală, stabilită împreună cu duhovnicul. Dacă nu are duhovnic, credinciosul trebuie să adreseze întrebările legate de împărtăşanie preoţilor de la biserica unde vrea să se împărtăşească.

10. În post trebuie să te pregăteşti de încercări grele, neapărat se va întâmpla ceva rău.

Viaţa în genere nu este uşoară, unii însă consideră că în post greutăţile sporesc.

Probabil că în timpul postului devenim mai sensibili, încercând să ducem o luptă cu patmile şi păcatele. De exemplu, încercăm să nu strigăm, să nu ne supărăm, să nu înjurăm, însă nu ne reușește întotdeauna, iar aceste insuccese le suportăm mai greu ca în alte perioade.

Traducere şi adaptare de pe pravmir.ru de Natalia Lozan.

Sursa: Altarul Credinţei

Fluxul de știri
0