Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Scandalul produselor lactate fără lapte: Ce-i așteaptă pe producătorii autohtoni

© Sputnik / Алексей Мальгавко / Accesați arhiva multimediaМолочный комбинат в Омске
Молочный комбинат в Омске - Sputnik Moldova
Abonare
Controlul minuțios al produselor lactate fabricate în Moldova continuă: Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor intenționează să înăsprească pedeapsa pentru producătorii neonești.

CHIȘINĂU, 21 fev — Sputnik. Scandalul produselor lactate din Moldova este departe de a se potoli. Publicarea unei investigații care dezvăluie că produsele lactate autohtone practic nu conțin lapte a provocat un val de critici și indignare din partea opiniei publice. În scandalul „lactatelor" figurează mari producători din acest domeniu. Potrivit datelor unei organizații neguvernamentale, producătorii moldoveni fac abuz de grăsimi vegetale la producerea brânzei și altor produse alimentare.

Lapte - Sputnik Moldova
Societate
Mașina timpului, inventată la o fabrică de lactate din Chișinău

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a reacționat, inițiind propriile controale. Mai mult decât atât: funcționarii acestei structuri au declarat deja că planifică să înăsprească legislația autohtonă pentru a proteja consumatorii de produsele de proastă necalitate.

Marți, la ANSA a avut loc o întâlnire a conducătorilor Agenției cu reprezentanții întreprinderilor de produse lactate din țară.

Directorul adjunct al ANSA, Ion Toma, a menționat că, de pe 6 până pe 19 februarie, în cele 141 de probe analizate au fost depistate șapte încălcări ce se referă la produsele moldovenești și patru la produsele străine. Astfel, au fost amendați trei producători autohtoni și trei străini: doi din Ucraina și unul din România. Toți au fost amendați cu sume între 12 și 15 mii de lei, iar produsele neconforme au fost retrase din rețeaua comercială până la elucidarea deplină a situației.

Cât ulei de palmier conțin produsele lactate comercializate în Moldova>>>

Ion Toma a menționat că față de importatorii amendați au fost luate toate măsurile conform legislației în vigoare privind neadmiterea importului pe piața autohtonă a unor astfel de produse.

„Lucrăm împreună cu structurile responsabile de problemele siguranței alimentelor din țările vizate, pentru ca pe viitor să avem o colaborare normală și să fie exclus importul unei astfel de producții în Moldova", a spus reprezentantul ANSA.

Acesta a atras atenția asupra inducerii în eroare a consumatorului prin intermediul informației de pe ambalaj cu privire la produs.

Melkeproduksjon på supermarked i Moskva - Sputnik Moldova
Atenţie, părinţi: lapte praf pentru copii, contaminat cu salmonella

„Aceasta este într-adevăr o problemă. Am spus că trebuie organizată o întâlnire cu reprezentanții Asociației producătorilor de lapte și produse lactate, pentru a discuta această problemă și pentru ca, în final, consumatorul să fie informat corect în privința produsului", a specificat funcționarul.

Totodată, acesta a menționat că ANSA pledează pentru înăsprirea legislației care se referă la încălcările admise la fabricarea produselor lactate.

„Am făcut deja o propunere în acest sens pentru a fi introduse modificări în legea 105 cu privire la protecția drepturilor consumatorului. Noi pledăm pentru faptul ca produsele din lapte natural să se afle pe rafturi separat de celelalte, pentru ca informația de pe ambalaj să nu-l inducă în eroare pe cumpărător. Firește, în cazul în care importatorul sau producătorul autohton încalcă regulamentul în mod conștient, trebuie aplicate măsuri mai drastice", a adăugat Toma.

Potrivit acestuia, procesul de verificare a produselor lactate va dura până la sfârșitul lui februarie, dar nu este exclus să țină chiar mai mult.

Fluxul de știri
0