Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Fumătorii se pot bucura: O restricţie a fost anulată

© Sputnik / Rodion PROCAȚigară
Țigară - Sputnik Moldova
Abonare
Un cuvânt adăugat la o prevedere dintr-un act legislativ a modificat esențial sensul acesteia.

CHIȘINĂU, 21 feb — Sputnik. Restricția cu privire la fumatul în raza a zece metri de la intrarea într-un local a fost anulată parțial, odată cu intrarea în vigoare a politicii bugetar-fiscale pentru 2018. Astfel, dacă ușa unui local/clădire este închisă, puteți fuma chiar în fața acesteia.

O modificare, aparent minoră, la Legea cu privire la controlul tutunului a schimbat serios sensul unei prevederi din acest act legislativ, scrie bizlaw.md.

Mai exact, la articolul 26 alineatul unu litera „c" din Lege, după cuvântul „intrarea" a fost introdus cuvântul „deschisă", iar cuvintele „care se deschid" au fost substituite cu cuvântul „deschise".

Crezi că fumatul te face mai fericit? Descoperirea uluitoare a savanţilor>>>

Astfel, în cazul în care ferestrele și ușile sunt închise, oricine poate fuma nestingherit chiar în fața intrării în local/clădire. Mai mult, modificarea efectuată ar permite ca fumatul să fie acceptat și la terase.

Însă restricția de a fuma în raza de 10 metri de la intrare rămâne valabilă în cazul în care sunt uși și ferestre deschise.

În rest, toate restricțiile privind fumatul, stabilite anterior, au rămas nemodificate.

Fumător - Sputnik Moldova
Societate
Amatorii de fumat la balcon, obligați să plătească compensații bănești vecinilor

Astfel, conform legislației în vigoare „fumatul este interzis în toate spațiile publice închise și semiînchise, inclusiv în locurile de uz comun, la locurile de muncă, indiferent de tipul de proprietate și modul de acces. Fumatul mai este interzis și în spațiile publice deschise administrate de instituțiile medico-sanitare, instituțiile de învățământ, autoritățile publice centrale și locale, inclusiv pe teritoriile aferente, dar și în parcurile de distracții și pe terenurile de joacă pentru copii".

Restricția este valabilă și în „cazul stadioanelor, arenelor, în piețe și alte spații publice deschise pe durata evenimentelor publice distractive sau de alt gen, sub acoperișul stațiilor de transport public și în mijloacele de transport public, și în mijloacele de transport private în care se află minori".

Fluxul de știri
0