Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Proiect în Parlament: Bacalaureatul va putea fi susținut repetat cu achitarea unei taxe

© Sputnik / Евгений Епанчинцев / Accesați arhiva multimediaExamen
Examen - Sputnik Moldova
Abonare
Un grup de deputați propune instituirea unei taxe pentru persoanele care nu au reușit să promoveze examenul de bacalaureat în decurs a două încercări.

CHIȘINĂU, 20 feb – Sputnik. Examenul de bacalaureat va putea fi susținut repetat cu achitarea unei taxe, în caz de nepromovare a celei de-a doua sesiuni de examinare desfășurate după modelul stabilit de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Un proiect de lege în acest sens, care prevede modificarea Codului Educației, a fost înregistrat în Parlament de deputații din Grupul parlamentar Popular European. 

Monica Babuc - Sputnik Moldova
Podcasturi
O nouă premieră! Ce vor putea face absolvenții liceului la sesiunea de BAC din acest an

Potrivit autorilor inițiativei, taxa de examen se va stabilită anual de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. 

”Proiectul propune eliminarea restricției, astfel încât un elev să poată să se înscrie la examenul de bacalaureat de câte ori dorește până când îl va promova (astfel încât notele de la fiecare probă de examen dă nu fie mai mici decât ”5”)”, se menționează în nota informativă a proiectului de lege. 

În opinia deputaților care au semnat acest proiect, în prezent unul din motivele restricționării numărului de ori în care poate fi susținut examenul de bacalaureat ar putea fi costurile. 

”În acest context, proiectul propune instituirea unei taxe pentru persoanele care nu au reușit să promoveze examenul de bacalaureat în decurs a două încercări. (…) Statul va oferi gratuit două posibilități unui elev de a promova examenul, încercările ulterioare fiind condiționate de achitarea unei taxe”, susțin autorii. 

Această taxă va fi calculată în funcție de toate costurile aferente organizării examenului de bacalaureat. Aceasta va fi folosită pentru cheltuielile sesiunilor de susținere a examenelor de bacalaureat suplimentare. 

Deputații mai propun ca pe parcursul unui an să fie organizate patru sesiuni de examinare. Sesiunile de examinare se vor desfășura în modul stabilit de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Potrivit autorilor proiectului, posibilitatea de a susține examenul de bacalaureat ar trebui să fie creată și pe parcursul anului, nu doar în perioada de vară.  Astfel, pe lângă sesiunea de bază și repetată, organizate pe parcursul lunilor de vară, ministerul va organiza încă două sesiuni suplimentare.

Fluxul de știri
0