Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Judecata de pe rețelele de socializare

© Sputnik / Miroslav RotariMaria Dimineț
Maria Dimineț - Sputnik Moldova
Abonare
Social media atacă breasla jurnalistică și libertatea de exprimare

Atacul lansat în spațiul public împotriva jurnalistei Liuba Șevciuc, din cauza investigației "Bani din caritate", îmi aduce aminte de Evul Mediu, când oamenii erau torturați și omorâți fără a le fi demonstrată vinovăția. Nu voi comenta materialul jurnalistic, care i-a supărat pe unii dintre utilizatorii rețelelor de socializare, deoarece nu am avut acces la documentele studiate de jurnaliști și nici nu am discutat cu persoanele care au făcut dezvăluiri în fața camerei. În același timp, mă abțin să-mi exprim opinia cu privire la acțiunile organizațiilor de caritate, descrise în reportaj, întrucât cazul relatat de jurnalista Liuba Șevciuc este investigat de Procuratură.

Manipularea din WC-ul maternității>>>

Revoltător este însă modul în care social media a atacat și a umilit jurnalista, care a prezentat mărturiile a două mame îndurerate. Este de datoria fiecărui jurnalist să atragă atenția opiniei publice cu privire la acțiunile pozitive, negative sau suspecte ale funcționarilor, politicienilor, organizațiilor neguvernamentale sau instituțiilor de stat. În același timp, oamenilor legii le revine sarcina să verifice dacă informațiile prezentate sunt corecte sau eronate, iar jurnaliștii vinovați să răspundă pentru dezinformare.

Maria Dimineț - Sputnik Moldova
Ce trec sub tăcere organizațiile de caritate din Republica Moldova

Nu este treaba cetățenilor de rând să stabilească verdicte sau să condamne. Scandalul declanșat pe rețelele de socializare în jurul investigației "Bani din caritate" nu este un atac doar la adresa jurnalistei Liuba Șevciuc. Este un afront adus întregii bresle jurnalistice și libertății de exprimare, care reprezintă unul dintre pilonii unei societăți democratice.

Această atitudine agresivă sugerează că nu doar jurnaliștii, dar orice persoană care nu împărtășește opinia promovată de social media, este dușman și trebui linșat. Victimele publicului de pe rețelele de socializare nu sunt doar jurnaliștii. Prin mașinăria manipulatoare a celor care instigă oamenii pe rețelele de socializare trec politicieni, medici și cetățeni de rând, care sunt condamnați public în lipsa argumentelor și dovezilor. Grav este că nimeni nu răspunde pentru acțiunile de defăimare sau dezinformare.

Această atitudine este inadmisibilă într-o societate democratică și trebuie condamnată. Fiecare om are dreptul să-și exprime o opinie, să accepte sau să respingă o idee. Libertatea de exprimare însă nu trebuie să prejudicieze demnitatea, onoarea și viața unei persoane.

Fluxul de știri
0