Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Moscova îi cere Kievului să pună capăt pogromurilor antirusești

© Sputnik / Natalia Seliverstova / Accesați arhiva multimediaLe ministère russe des Affaires étrangères
Le ministère russe des Affaires étrangères - Sputnik Moldova
Abonare
Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei i-a înaintat o notă de protest reprezentantului diplomatic temporar al Ucrainei la Moscova în legătură cu pogromurile antirusești organizate de naționaliștii ucraineni.

CHIȘINĂU, 19 feb — Sputnik. Astăzi, 19 februarie, reprezentantului diplomatic interimar al Ucrainei la Moscova, Ruslan Nimcinski, i-a fost înaintată o notă de protest în legătură cu atacurile continue ale naționaliștilor-rusofobi, care au vandalizat pe 17 și 18 februarie Centrul Rus de Știință și Cultură din Kiev, precum și oficiile unor bănci rusești din capitala ucraineană, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse.

Diplomația rusă amintește că "huliganii au spart geamurile, au scris pe ziduri lozinci ofensatoare, au profanat simbolurile Rusiei sub privirile pasive ale poliției".

Conform sursei, "Toate aceste acțiuni au fost însoțite de un limbaj licențios și jigniri în adresa Rusiei și conducerii ruse. Vandalii nu au fost opriți nici de prezența în clădire a femeilor și copiilor, care se pregăteau de organizarea unui spectacol. Martorii acestor acțiuni au fost și observatorii comisiei speciale de monitorizare a OSCE din Ucraina, care au înregistrat toate cele întâmplate, în conformitate cu mandatul lor”.

Флаг Польши - Sputnik Moldova
Polonia a interzis simbolurile naționaliștilor ucraineni

"Devine evidentă ascensiunea în Ucraina a unui naționalism de sorginte neonazistă, care este protejat și susținut de oficialități", mai spune MAE în comunicatul în care se menționează că "nu este deloc întâmplătoare sincronizarea pogromului din Centrul Rus de Știință și Cultură cu discursul odios al lui Petro Poroșenko la Conferința de Securitate de la Munchen, care a abundat de atacuri împotriva Rusiei și a conținut îndemnuri la "lupta împotriva drapeului rusesc" în întreaga lume".

De asemenea, Ministerul rus al Afacerilor de Externe se arată îngrijorat de faptul că naționalismul agresiv din Ucraina nu provoacă nici un fel de reacții din partea protectorilor regimului de la Kiev.

"Mai mult decât atât, în unele cazuri astfel de comportamente sunt chiar încurajate", afirmă partea rusă.

Oficialitățile ruse au cerut Kievului să pună capăt acțiunilor naționaliștilor radicali și să creeze condiții propice și sigure pentru funcționarea instituțiilor rusești în Ucraina, în conformitate cu obligațiile asumate de Ucraina și acordurile semnate între guvernele celor două state.

Fluxul de știri
0