Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cine a confiscat averea lui Vladimir Filat. Ce spun procurorii

© Sputnik / Мирослав РотарьВлад Филат
Влад Филат - Sputnik Moldova
Abonare
Prin sentința dată de magistrați, o parte din averea fostului șef al Guvernului, Vladimir Filat, urmează să fie supusă confiscării speciale.

CHIȘINPU, 17 feb – Sputnik. Fostul premier al Republicii Moldova, Vladimir Filat, se află de doi ani și patru luni în închisoare. Acesta a fost condamnat la 9 ani de detenție pentru corupție și trafic de influență. Prin sentința dată de magistrați, o parte din averea fostului șef al Guvernului de la Chișinău urmează să fie supusă confiscării speciale. 

Angela Gonța - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Dezvăluiri în premieră. Angela Gonța a suferit mult după Vladimir Filat

Potrivit Codului Penal al Republicii Moldova, confiscarea specială constă în trecerea, forțată și gratuită, în proprietatea statului a bunurilor. În cazul în care aceste bunuri nu mai există, nu pot fi găsite sau nu pot fi recuperate, se confiscă contravaloarea acestora. Sunt supuse confiscării speciale bunurile utilizate sau destinate pentru săvârșirea unei infracțiuni; rezultate din infracțiuni, precum și orice venituri din valorificarea acestor bunuri; date pentru a determina săvârşirea unei infracţiuni sau pentru a-l răsplăti pe infractor; deţinute contrar dispoziţiilor legale; convertite sau transformate, parţial sau integral, din bunurile rezultate din infracţiuni şi din veniturile de la aceste bunuri; care constituie obiectul infracțiunilor de spălare a banilor sau de finanțare a terorismului. Confiscarea specială se poate aplica chiar dacă făptuitorului nu i se stabileşte o pedeapsă penală.

Procurorul șef anticorupție, Viorel Morari, a declarat că procedura de confiscare a averii lui Filat ține de executorul judecătoresc. Morari a precizat că procurorii nu au dreptul să verifice acest proces, de aceea nu poate spune la ce etapă se află procedura de confiscare. 

”Prin sentința de judecată a fost dispusă confiscarea specială în suma valorii mitei care a fost constatată în actul de condamnare. Procedura de confiscare ține de executorul judecătoresc. Procurorii nu au dreptul să efectueze controale”, a declarat Morari.

La 15 ianuarie, Plenul Colegiului Penal al Curții Supreme de Justiție a publicat decizia integrală în dosarul fostului premier Vladimir Filat, condamnat la 9 ani de pușcărie pentru corupție. Ultima instanță a respins ca inadmisibil recursul în anulare depus de avocații fostului premier. Avocatul Igor Popa i-a solicitat Curții casarea hotărârilor instanțelor naționale, rejudecarea cauzei și pronunțarea unei noi hotărâri prin care Filat să fie achitat și eliberat din detenție.

Pe 27 iunie 2016, Filat a fost condamnat de prima instanţă la nouă ani de puşcărie în penitenciar de tip închis. Pe 11 noiembrie, Curtea de Apel a menţinut în vigoare decizia Judecătoriei Buiucani cu privire la termenul de detenţie. Pe data de 22 februarie 2017, Curtea Supremă de Justiție, de asemenea, a respins recursurile înaintate de avocații lui Filat și procurori. Avocații cereau achitarea fostului premier, iar procurorii – majorarea numărului anilor de detenție până la 19.

Ex-premierul se află acum în arest în Penitenciarul nr.13 din Chișinău. Acesta urma să fie transferat în închisoarea din Lipcani, amplasată în nordul țării.

Lovitură pentru Filat. CSJ a publicat ultima decizie în dosarul ex-premierului>>>

Procurorul-șef Anticorupție, Viorel Morari, a declarat anterior pentru Sputnik că pe numele ex-premierului Vladimir Filat mai există și alte capete de acuzare.

Fostul şef al Guvernului şi deputat PLDM a fost reţinut la 15 octombrie 2015, imediat ce Parlamentul i-a retras imunitatea de deputat.

Vladimir Filat va ieși din închisoare la 15 octombrie 2024.

Fluxul de știri
0