Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Premieră pentru Moldova: Alegătorii vor putea da deputații afară din Parlament

© Sputnik / Miroslav RotariПарламент
Парламент - Sputnik Moldova
Abonare
Deputații care vor fi aleși în viitorul Parlament al Republicii Moldova vor putea fi retrași din funcție în cazul în care nu vor respecta interesele comunității din circumscripție.

CHIȘINĂU, 17 feb – Sputnik. Deputații Republicii Moldova vor putea fi revocați din funcție prin referendum local, potrivit noilor modificări la Codul Electoral care se referă la trecerea sistemului mixt de alegere a Parlamentului. 

Выборы президента 2016 второй тур - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Iată când vor avea loc alegerile parlamentare în Moldova

Astfel, deputații care vor fi aleși în viitorul Parlament al Republicii Moldova vor putea fi retrași din funcție în cazul în care nu vor respecta interesele comunității din circumscripție, nu vor exercita în mod adecvat atribuțiile de deputat prevăzute de lege, vor încălca normele morale și etice. 

Revocarea parlamentarilor se va face prin referendum local, care va putea fi inițiat doar după expirarea unui an de la intrarea deputatului în funcție sau de la data referendumului local precedent pentru revocarea aceluiași deputat. Totodată, revocarea deputatului nu poate fi inițiată pe parcursul unui an de la expirarea mandatului.

Revocarea deputatului se va iniția doar de către cetățenii care au domiciliul în circumscripția uninominală în care a fost ales. Data referendumului local se stabilește de CEC în baza încheierii instanței de judecată. 

Noul sistem electoral schimbă pragul minim de reprezentare în Parlament>>>

Decizia privind revocarea deputatului se consideră adoptată dacă pentru ea a votat nu mai puțin de jumătate din numărul alegătorilor din circumscripția respectivă și nu mai puțin de numărul alegătorilor care au votat pentru acest parlamentar. 

În caz de vacanță a mandatului de deputat, la sesizarea Parlamentului sau din oficiu, CEC va organiza alegeri parțiale. 

 

Fluxul de știri
0