Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Iată când vor avea loc alegerile parlamentare în Moldova

© Sputnik / Miroslav RotariВыборы президента 2016 второй тур
Выборы президента 2016 второй тур - Sputnik Moldova
Abonare
Mandatul actualului Parlament al Republicii Moldova de legislatura a XX-a se încheie la sfârșitul lunii noiembrie 2018

CHIȘINĂU, 21 ian – Sputnik.  Actualul Parlament al Republicii Moldova de legislatura a XX-a a fost ales prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat la data de 30 noiembrie 2014. Potrivit Codului Electoral al țării, alegerile parlamentare ordinare în Moldova se desfășoară o dată la patru ani.

Ședința Parlamentului RM - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Noul sistem electoral schimbă pragul minim de reprezentare în Parlament

Ultimele modificări la Codul Electoral al Republicii Moldova, prevăd că alegerile deputaţilor în Parlament se desfăşoară în cel mult 3 luni de la expirarea mandatului sau de la dizolvarea Parlamentului precedent. Astfel, alegerile parlamentare ordinare în Republica Moldova vor avea loc în perioada 30 noiembrie 2018 – 28 februarie 2019. 

Potrivit noilor amendamente, data alegerilor Parlamentului este stabilită prin hotărârea Parlamentului cu cel puţin 60 de zile înainte de ziua alegerilor.

Din 2018, alegerile Parlamentului se vor efectua în baza unui sistem mixt (proporţional şi majoritar) într-o circumscripţie naţională şi în circumscripţii uninominale. În circumscripţia naţională se aleg 50 de deputaţi în baza votului reprezentării proporţionale. În circumscripţiile uninominale se aleg 51 de deputaţi în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripţie.

Candidatul pentru funcţia de deputat în Parlament în circumscripția uninominală se consideră ales dacă a obținut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate. Dacă mai mulţi candidaţi au acumulat un număr egal de voturi, consiliul electoral de circumscripţie stabileşte învingătorul prin tragere la sorţi.

O noutate mai este și faptul că deputații vor putea fi retrași din funcție în cazul în care aceștia nu respectă interesele comunității din circumscripție, nu exercită în mod adecvat atribuțiile de deputat prevăzute de lege, încalcă normele morale și etice.

Noile modificări la legislația electorală a Republicii Moldova prevăd și micșorarea pragurilor electorale. Astfel, pentru a accede în Parlamentul Republicii Moldova rămân doar două praguri electorale și nu patru cum au fost în prezent: pentru un partid, o organizaţie social-politică – 6 la sută, iar pentru un bloc electoral, indiferent din câte partide este format – 8 la sută.

Se vor micșora și termenele de confirmare și validare a alegerilor. Comisia Electorală Centrală, în termen de 24 de ore de la totalizarea rezultatelor alegerilor, prezintă Curţii Constituţionale listele deputaților aleși și nu în termen de 48 de ore cât a fost până în prezent. De asemenea, Curtea Constituțională va examina și valida rezultatele scrutinului în 5 zile și nu în 10 zile cum era până acum.

Fluxul de știri
0